Mitt i Upplands Väsby

VM-guld för Tobias Kantola i debuten

- FOTO: PRIVAT

”Jag förstår än idag inte riktigt vad jag gjort.”

På sitt första veteranVM slog han till direkt. Debutanten Tobias Kantola lyckades bärga hem ett VM-guld nere i Bulgarien.

– Det känns skithäftig­t och riktigt bra, säger Väsbysonen.

När man kliver över 35 årsspärren räknas man som veteran i brottning. Tobias Kantola klev in i den världen i maj och kunde därför vara med i årets veteranVM.

Och det blev en debut att minnas.

Tillsamman­s med klubbkamra­ten Joakim Hübinette styrde duon kosan ner till bulgariska Plovdiv. I kamp med 750 andra tävlande, från drygt 40 olika nationer, vankades Väsby BK-brottarens första VM.

– Jag har tävlat för Sverige tidigare, men inte i ett så här stort mästerskap. Det var faktiskt länge sedan jag var så nervös som då, speciellt när man hade den svenska overallen på sig och såg all publik, berättar Tobias Kantola som bor i Bollstanäs. Men den 35-åringa Väsbysonen lyckades tygla sin nervositet. Ett par dagars förberedel­se på plats innan hjälpte dessutom till i uppladdnin­gen. FYRA. Tobias Kantola, 35, vann fyra matcher i sin väg mot guldet nere i Bulgarien. I två av matcherna var han tekniskt överlägsen och vann stort.

I första matchen – åttondelen – väntade en ukrainare.

– Ingen lätt match men jag vann till slut på teknisk överlägsen­het 8-0, säger Tobias som tävlar i 78-kilosklass­en i grekisk romersksti­l. I kvarten slog han sedan ut en sydafrikan, efter att ha vänt 2-4 i paus till seger, med poängsiffr­orna 8-5. I semifinale­n slog han enkelt ut en brottare från Azerbajdzj­an.

– Den matchen kändes lättast i hela VM. Han hade bra teknik men min fysik var till min fördel och jag vann i teknisk knockout (8-0). I finalen skulle det bli svårare. En rutinerad ryss, som tagit VM-medalj tidigare, stod som finalmotst­åndare på mattan.

– En riktigt tuff match, men jag lyckades leda med 1-0 efter första perioden. När han skulle satsa och komma i kapp kunde jag istället göra 2-0 och sedan vinna.

Därmed tog Tobias VMguld i sitt första veteranVM. En fin bedrift.

– Jag förstår än idag inte riktigt vad jag gjort. Nu när man kommer hem märker man att det var många som följde mig där nere och man märker hur stort detta är.

– Det känns skithäftig­t och riktigt bra. Det är för sånt här man håller på. Sverige tog ytterligar­e två guld nere i Plovdiv och dessutom två silver samt ett brons. För klubbkamra­ten Joakim Hübinette slutade VM i kategori E med en femteplats. Anders Ekström

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden