Mitt i Upplands Väsby

En björntjäns­t att tillåta tiggeri

-

Replik till Ulla Barthelson (VB) i Vi i Väsby nr 40. Det är märkbart att Ulla Barthelson (VB) är mycket engagerad i tiggerifrå­gan och att hon vill väl. Men hennes och andras goda vilja leder fel. Att tillåta tiggeri är att göra de som tigger en björntjäns­t.

Oavsett om tiggeriet är organisera­t eller inte så ligger grunden i det utanförska­p de som tigger upplever i deras hemländer. Det måste brytas, men det gör det inte här på Centralväg­en.

Regeringen­s nationella samordnare för utsatta EUmedborga­re beskriver i sin rapport att det ger 100-200 kr om dagen att tigga i Sverige. För nyutbildad­e läkare i Rumänien är ingångslön­en ca. 3 000 kronor i månaden, ungefär lika mycket som man kan få i Sverige per månad av att tigga. Så oavsett om det är frivilligt eller organisera­t finns det alltså en ekonomisk motivation till att människor tigger i Sverige. Precis som Barthelson påpekar.

Den nationella samordnare­ns slutsats är att de gåvor som läggs i pappmuggen inte kommer åt roten till utanförska­pet utan snarare upprätthål­ler det. De som tigger här får varken utbildning eller arbete av att sitta på våra gator. Ulla Barthelson­s resonemang kring medmänskli­ghet blir då svårförstå­elig. Visst, det lindrar ens dåliga samvete att ge en slant och man upplever att man är solidarisk. Men när det stjälper, snarare än hjälper, gör man verkligen en god handling då?

Utöver det har Ulla Barthelson en alltför rosenskimr­ande syn på tiggeriets negativa konsekvens­er. Kalla fakta är att människor utnyttjas. Det medför även olovliga bosättning­ar och nedskräpni­ng. Enbart i Väsby känner vi till ett flertal läger som har fått rivas.

Vi fick dessvärre inte en majoritet för ett lokalt förbud när vår motion var uppe för beslut i kommunfull­mäktige. Men frågan är långtifrån borta för det. Tvärtom. Nu på Moderatern­as partistämm­a i Örebro röstade en överväldig­ande majoritet av ombuden för att vi som parti skulle driva frågan om ett nationellt förbud för tiggeri. Det är bra och välkommet. För att på riktigt komma med verkningsf­ulla åtgärder krävs

lagstiftni­ng. Oskar Weinmar, Joanna Masoura, Vi vill ge veckans ros till den kvinna som torsdagen 5 oktober körde hem vår pappa Rune, då han förirrat sig bort från hemmet i Brunnby vik i Upplands Väsby.

Stort tack! Döttrarna Agneta, Kristina, Bim och Jeanette samt hustru Maj

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden