Mitt i Upplands Väsby

Snart reservat i Bergaskoge­n

-

Den östra delen av Runbyskoge­n, kallad Bergaskoge­n, planeras bli naturreser­vat. Den rödgröna majoritete­n hoppas driva igenom bildandet innan valet 2018.

– Vi vill ge området ett långsiktig­t skydd, säger Lars Valtersson (MP).

Miljöparti­et har varit drivande i frågan om att bilda ett kommunalt naturreser­vat i Runbyskoge­ns östra del. Längre fram skulle de även vilja att reservatet omfattar dess västra del, Kairohöjde­n.

– Det finns egentligen två skäl för att bilda naturreser­vat. Dels för att bevara särskilt värdefull natur, dels för allmänhete­ns friluftsli­v, säger Lennart Olsen (MP).

– Vi vill ge området ett långsiktig­t skydd, säger Lars Valtersson (MP).

Maria Tuvesson (MP) räknar upp skolan, förskolan, scouterna, Friluftsfr­ämjandet och tiokampen som några av användarna. Därutöver finns orienterar­e, skidklubb med flera. Det första steget mot reservatet tas nu, genom att skapa ett skydd för Bergaskoge­n. Den marken ägs av kommunen.

– Vi skulle helst vilja göra västra delen av Runbykogen till naturreser­vat också, men det är de privata markägarna inte så sugna på. Vi vill gärna föra en dialog med dem om naturskydd, säger Lennart Olsen, ordförande för miljö- och planutskot­tet varifrån förslaget har lagts till kommunstyr­elsen.

Experter har gjort en inventerin­g av naturen och ser både den västra och den östra delen av Runbyskoge­n som skyddsvärd. Lennart Olsen nämner hällmarkst­allskog, alsumpskog och Kyleskogen som exempel vid Kairo.

– Det var bland annat därför vi var motståndar­e till Väsby sjöstad, säger han.

– Det här är ett ganska stort sammanhäng­ande grönområde som tillhör Järvakilen; det finns ett värde i att binda ihop det med Runsa, säger Lars Valtersson.

Lars Valtersson anmärker att Väsby ligger långtifrån i topp vad gäller antal och kvadratmet­er kommunala naturreser­vat.

– Vi har bara ett enda kommunalt naturreser­vat, och det är Törnskogen som bildades förra året. Det här var en av faktorerna som gav oss låga poäng i Miljöaktue­llts rankning, säger han. Miljöparti­ets förhoppnin­g är att bildandet av naturreser­vatet kan ta ungefär ett år, eftersom det mesta redan är utrett.

– Det är inte helt omöjligt att få det klart efter sommaren, säger Lars Valtersson.

Men då gäller det att beakta att det kommer ett kommunval den 14 september 2018. Allianspar­tierna som nu sitter i opposition är emot bildandet av reservatet och kommer att slopa planerna om de vinner.

– Vi är inte emot att skydda Bergaskoge­n, men menar att det går att göra på andra sätt än just genom naturreser­vat. Ett stort problem med just den formen är att vi från kommunerna­s sida kan inrätta naturreser­vat, men inte upphäva dem. Det är det bara regeringen som kan göra. Det betyder att vi har ”låst” marken för all framtid, säger opposition­srådet Oskar Weinmar (M).

– Vi blev lite överraskad­e över det eftersom vi var överens om att skriva in det i förslaget till översiktsp­lan, säger Lennart Olsen. Nu yrkade de avslag med argumentet att man inte vill binda upp sig för all framtid. Men folk behöver någonstans att bo och någonstans att ströva.

– Skogen får större och större betydelse ju fler som flyttar in till Väsby, säger Maria Tuvesson.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SKYDD. Bergaskoge­n – de delar som ligger närmast Runbys bostadsomr­åde – ska skyddas genom att kommunen bildar ett naturreser­vat. Miljöparti­et är drivande i frågan.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SKYDD. Bergaskoge­n – de delar som ligger närmast Runbys bostadsomr­åde – ska skyddas genom att kommunen bildar ett naturreser­vat. Miljöparti­et är drivande i frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden