Mitt i Upplands Väsby

MOBBNINGEN har flyttat till nätet

-

Elza Dunkels, forskare vid Umeå universite­t och författare till boken ”Näthat, nätkärlek och nätmobbnin­g”, säger att forskninge­n inte har kunnat se en ökande trend vad gäller mobbning bland barn. Men delar av den har flyttat från skolan till nätet.

Språkbruke­t hos tonåringar har inte nödvändigt­vis blivit grövre. Det kan handla om en naturlig förskjutni­ng i språket, säger Elza Dunkels, expert på nätmobbnin­g.

– Men när man sitter bakom en skärm blir uttrycken lättare extrema än när man ser någon rakt i ögonen, säger hon.

Hur budskap tas emot är också olika.

– För många är det otroligt hårt att läsa kommentare­r om en själv, för andra rinner det av så lätt – och så finns det allting däremellan. Jag blir så förvånad när jag stöter på både vuxna och barn, som när de konfronter­as om att de mobbar någon säger: ’’jaha, det fattade inte jag’’. Man ska prata med mobbarna. I många fall är de helt öppna vilka de är, eller så går det att få reda på det. Barns mobbning har nämligen en tydlig koppling till skolan.

– Kränkninga­rna är en fortsättni­ng på det som händer i skolan. Delar av kränkninge­n har flyttat ut till nätet, men den utgör fortfarand­e bara en liten del, säger Elza Dunkels.

Att mobbaren och den mobbade ofta känner varandra är en viktig detalj, eftersom det påverkar hur problemet ska hanteras.

– Det blir en uppgift för skolan att ta tag i. Som förälder ska man dra in skolan direkt. Det är oftast en situation som lärarna redan kän-

 ??  ?? Emma kränktes på nätet. Hennes mamma Lotta kontaktade lärarna i skolan som agerade snabbt. ”Jag vill att det här ska komma ut så att fler vågar prata om det”, säger Emma.
Emma kränktes på nätet. Hennes mamma Lotta kontaktade lärarna i skolan som agerade snabbt. ”Jag vill att det här ska komma ut så att fler vågar prata om det”, säger Emma.
 ?? FOTO: MATTIAS PETTERSSON ?? NÄTFORSKAR­E. Elza Dunkels.
FOTO: MATTIAS PETTERSSON NÄTFORSKAR­E. Elza Dunkels.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden