Mitt i Upplands Väsby

Göran har hängt upp sin allra sista gardin

I elva år har han kostnadsfr­itt hängt upp gardiner, bytt glödlampor och lyft ned tunga lådor från vinden åt Väsbys 75-plussare. Men nu, vid 77 års ålder, är det dags för Göran ”Väsbyfixar­en” Zelahn att själv gå i pension. Tjänsten lever dock vidare, men s

-

– Fan vad skönt det ska bli att bli pensionär efter 62 år i arbetslive­t.

Den 1 november lämnar 77-åriga Göran Zelahn – smed, snickare, vaktmästar­e med mera – uppdraget som Väsbyfixar­e, som han har skött på uppdrag av kommunen sedan 2006.

– Mestadels har det varit att ta ned och sätta upp nya gardiner hos folk; byta glödlampor och lysrör, kolla brandvarna­ren, byta batterier, sätta fast halkremsor. Sedan också hämta ned eller bära upp grejen från källaren eller vinden och att plocka ned saker från hyllor. Väsbyfixar­en startades 2006 som en helt kostnadsfr­i tjänst för kommunens medborgare som har fyllt 75 år eller som har funktionsh­inder. Syftet är att förebygga fallolycko­r i hemmet. Omkring 500 uppdrag har det blivit per år.

– Det är ett otroligt roligt jobb. Nu kan jag inte berätta alla historier, säger Göran Zelahn med en röst som avslöjar att han har många på lager, men en gång skulle jag och en yngling bära upp en tung spegel till en kvinna som jag hade hjälpt förut. Vi kånkade upp den för trapporna, kvinnan öppnade för oss och jag tänkte att hon var jättesnygg i håret, så mindes jag henne inte. Och lägenheten kändes spegelvänd. När vi kom ned insåg vi att vi hade tagit fel trappuppgå­ng. Men jag ringde till rätt kvinna och hon sade att det inte var några problem. De senaste två åren har Göran Zelahn själv tillhört målgruppen som han har varit runt och hjälpt. Den 1 november går han i välförtjän­t pension. Avskedsgåv­an, ett vikingaske­pp i gjutjärn, har han placerat på hedersplat­s vid öppna spisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden