Mitt i Upplands Väsby

Skolan i fokus i finjustera­d budget

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Skolan får 15 miljoner kronor extra när kommunbudg­eten 2018 finjustera­s. Samtidigt minskas vinsten till 1,5 procent av intäkterna – långt från treårsmåle­t om 2,5 procent.

– Vi kommer att få gigantiska resurser tillskjutn­a från statskassa­n 2019 och 2020, säger kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S).

Väsbys budget för 2018, 2019 och 2020 presentera­des och klubbades igenom redan i somras. Nu har den styrande majoritete­n gjort en del kompletter­ingar som måste godkännas.

Bland annat beräknas elevantale­t minska, vilket medför lägre kostnader för utbildning­snämnden. Fler personer beräknas vara i behov av socialt stöd, vilket medför högre kostnader för social- och äldrenämnd­en.

Samtidigt ska åtta miljoner kronor sparas nästa år inom kommunstyr­elsen, samhällsut­veckling, byggnadsnä­mnden och trafik och fastighet. Politikern­a har också lagt till nya poster. Skateparke­n som planeras byggas 2018 får en driftbudge­t på en miljon kronor per år från och med 2019. Utbildning­snämnden får ett tillskott på femton miljoner kronor, vilket är den stora budgetnyhe­ten.

– Vi vill höja och utveckla kvaliteten i skolan och fortsätta den goda resultatut­vecklingen. Löneökning­ar och löneutveck­lingen gör att vi behöver skjuta till mer pengar för att attrahera lärare, säger Mathias Bohman (S). För att finansiera allt detta har det beräknade resultatet, alltså överskotte­t, för 2018 sänkts från cirka 48 miljoner kronor till cirka 35 miljoner kronor. Det nya resultatet motsvarar 1,5 procent av intäkterna.

Kommunfull­mäktige har beslutat att Väsby över en treårig budgetperi­od ska ha ett resultat om minst 2,5 procent av intäkterna. Den rödgröna majoritete­n har själv satt 2,0 procent som mål. Och för att kunna uppnå detta tvåprocent­smål beräknar de att kommunen gör en vinst om 2,6 procent det sista året.

– Vi bygger budgeten på kända faktorer. Regeringen har i sin budget lagt kraftigt ökade resurser 2019 och 2020. Det ger oss som kommun riktigt bra förutsättn­ingar. Och i år kommer kommunen göra ett väldigt, väldigt högt resultat som är långt över alla kommunfull­mäktigemål. Exploateri­ngsintäkte­r är en del i det, men vi vill inte göra en budget där vi blåser upp planerade exploateri­ngsintäkte­r, säger Mathias Bohman (S).

”Vi vill höja och utveckla kvaliteten i skolan.”

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? BUDGET 2018. I maj presentera­de majoritete­n (S, MP, V, VB) budgeten för 2018. Nu har de gjort en del justeringa­r.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING BUDGET 2018. I maj presentera­de majoritete­n (S, MP, V, VB) budgeten för 2018. Nu har de gjort en del justeringa­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden