Mitt i Upplands Väsby

Mer nytt i gammal stil

Varför är det ofta tråkiga ”skolådor” som byggs? Den frågan har inga goda svar eftersom det inte är vad människor vill ha. Det ska vi ändra på.

- Oskar Weinmar, Opposition­sråd Väsbymoder­aterna

Vi vill återigen se hus byggas i klassisk stil i Väsby. Med klassisk stil menas sådant som byggdes runt förra sekelskift­et, innan den modernisti­ska arkitektur­en kom och rensade bort detaljer och annat som av arkitekter betraktade­s som onödigt. Vilket var sorgligt eftersom det är bland annat detaljer som gör byggnader uppskattad­e av vanliga människor.

Vi behöver inte gå långt för att se goda exempel på klassisk arkitektur. I Gamla Råsunda, Äppelviken, Sundbyberg eller Uppsala finns det gott om vackra hus och miljöer som kan tjäna som inspiratio­n. Eller varför inte återuppbyg­ga någon byggnad som tidigare fanns i Väsby och som under föregående perioders rivningshy­steri försvunnit?

De få studier som finns i vad människor uppskattar just avseende gestalt- ning, färg, form och stil när det gäller arkitektur pekar alla i samma riktning. Människor tycker att klassisk arkitektur är vackrare än modernisti­sk. Det finns även studier som säger att människor trivs bättre i områden som de tycker är estetiskt tilltaland­e. På motsvarand­e sätt kan fula hus och omgivninga­r ge upphov till vantrivsel och rent av otrygghet. I en tid av stark förändring och utveckling kan byggande med historiska influenser skapa kopplingar till lokalhisto­rien. Här kan hus i klassisk stil fungera som ett komplement till Zaha Hadids futuristis­ka vision över stationsom­rådet. Olika projekt runt om i landet visar att det inte alls behöver vara mycket dyrare att bygga i klassisk stil än i modernisti­sk. Vi får inte vara kortsiktig­a i samhällspl­aneringen. Det vi bygger nu kommer att stå kvar under en lång, lång tid. Under minst lika lång tid kommer husen att påverka det samhälle vi lever i. Låt oss därför göra det på ett sätt som människor uppskattar. Vid en valseger kommer vi därför att både i ägardirekt­iv till Väsbyhem och genom markanvisn­ingstävlin­gar se till att fler hus byggs i klassisk stil.

Vi får inte vara kortsiktig­a i samhällspl­aneringen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? BYGGNADER. Oskar Weinmar efterlyser fler byggnader i äldre stil i Väsby.
FOTO: PRIVAT BYGGNADER. Oskar Weinmar efterlyser fler byggnader i äldre stil i Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden