Mitt i Upplands Väsby

Japan fick inspiratio­n i Väsby

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

I veckan var en grupp från Japan på studiebesö­k i Väsby - för att lära sig av LSS-verksamhet­en på Händelseri­ket.

– Jag känner mig hedrad att vi kunde tillföra dem idéer och tankar inför deras framtida arbete, säger Auli Leskinen, enhetschef på Väsby Stöd och Omsorg.

Auli Leskinen berättar att en ny lag träder i kraft i Japan den första november; en lag som innebär mer individuel­la lösningar för personer med funktionsn­edsättning.

I samband med att lagen skulle träda i kraft åkte en grupp från Japan till Sverige för att lära sig och låta sig inspireras av hur man arbetar här. Gruppen arbetar i vanliga fall i staden Kawasakl i Japan, på ett institut där det bor 100-150 personer med flerfunkti­onshinder.

– De själva jämförde att de har det nu, som vi hade det på åttiotalet i Sverige, med vårdhemmen, säger Auli Leskinen. Förutom Händelseri­ket i Väsby besökte gruppen också ett habiliteri­ngscenter och ett gruppboend­e i Stockholm.

– De tyckte att vi har lyckats bra, här och i Sverige. De insåg att det är ett långsiktig­t arbete de har framför sig.

– Jag tycker att det är helt fantastisk­t att de hade hittat och ville besöka just oss här i Väsby, av alla dagliga verksamhet­er i Stockholms området. Jag känner mig hedrad att vi kunde tillföra dem idéer och tankar inför deras framtida arbete.

 ??  ??
 ?? FOTO: AULI LESKINEN ?? STUDIEBESÖ­K. En grupp från Japan kom till Sverige för att lära sig och låta sig inspireras av hur man arbetar här, och besökte bland annat Händelseri­ket i Väsby.
FOTO: AULI LESKINEN STUDIEBESÖ­K. En grupp från Japan kom till Sverige för att lära sig och låta sig inspireras av hur man arbetar här, och besökte bland annat Händelseri­ket i Väsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden