Mitt i Upplands Väsby

Sjukdom störde inför VM

-

Nu till helgen åker Jonas Nordfors på sitt sjätte VM i trampolin. Men efter en trasslig uppladdnin­g den senaste tiden blir 24-åringens VM-målsättnin­gar låga.

– Jag blir glad om jag lyckas köra igenom, säger han.

Istället för att nöta på trampoline­n har Jonas tvingats till ofrivillig vila. En envis förkylning, som övergick till lunginflam­mation, har stoppat trampoling­ymnasten i ett par veckor. Viktiga veckor i träningspr­ocessen.

En inte helt ultimat uppladdnin­g inför stundande VM i bulgariska Sofia.

– Det har såklart inte varit optimalt. Men det går ju att vila sig i form har jag hört, ha ha. Man vill ju alltid finslipa programmet men jag får göra det bästa av situatione­n, berättar Jonas Nordfors som är uppvuxen i Bollstanäs. Årets världsmäst­erskap blir 24-åringens sjätte. Dessut- om har han gjort fyra EM. Därmed börjar Jonas blir en veteran i dessa sammanhang. Och visst har han lärt sig mycket på alla stora tävlingarn­a, främst inom den mentala biten.

– Jag har inte riktigt haft rätt fokus tidigare och då har resultaten gått därefter. Huvudet har spökat på tävlingarn­a, säger Jonas och fortsätter:

– Istället för att se mig som en duktig hoppare har jag blivit hämmad och tillbakadr­agen.

Sedan ett par år går Jonas hos en mental coach. Och det har hjälpt mycket.

– Det är som dag och natt, och det har hjälpt mig mycket.

”Det är ute i världen man skapar sig ett namn.”

Är det stor skillnad på svenska mästerskap och tävlingar utomlands?

– Ja, riktigt stor. Stora tävlingar gäller så mycket. Det är ute i världen man skapar sig ett namn. Men numera triggar det mig istället för att tynga ner.

Att vara stark mentalt hjälper Jonas även detta år. Men kanske på ett annat sätt. Den trassliga uppladdnin­gen gör att VM-formen är svårt att sia om.

– Jag gjorde en bra tävling i Linköping innan jag blev sjuk och då kändes det bra. Men det är svårt att veta hur formen är nu, men jag tycker ändå det känns okej. Det går åt rätt håll, säger Jonas som kunde börja träna på allvar nu i veckan.

I årets VM ska han tävla i trampolin och i synkron. I den sistnämnda grenen tävlar Jonas med Måns Åberg, som även han tävlar för Upplands Väsby gymnastikk­lubb (UVGK).

Men målsättnin­gen blir låg i år för UVGK:aren från Bollstanäs.

– Ja, jag är glad om jag tar mig igenom alla momenten efter alla omständigh­eter. VM i Bulgarien blir en av årets sista tävlingar. Och oavsett hur det går nere i Sofia är Jonas nöjd med tävlingsår­et.

– Ja, det måste jag ändå säga. Jag har varit stabil och bara hoppat ur två gånger. Dessutom tog jag ju tre SMguld i somras.

Med de tre hyfsat färska gulden i bagaget har Jonas nu totalt 18 SM-guld. Bäst någonsin bland alla trampoling­ymnaster i Sverige.

– Det är riktigt coolt och en dröm sedan jag hörde om den statistike­n. Det var 16 guld som var bäst innan. Jag tycker det känns väldigt bra att ha slagit det.

Anders Ekström

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS HEIMAN ?? RUTINERAD. Jonas Nordfors är trots sin ringa ålder rutinerad i internatio­nella sammanhang.
FOTO: JONAS HEIMAN RUTINERAD. Jonas Nordfors är trots sin ringa ålder rutinerad i internatio­nella sammanhang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden