Mitt i Upplands Väsby

Nu ska Väsby få hyrcyklar

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Upplands Väsby ska införa ett citycykels­ystem med ett abonnemang som är kopplat till SLkortet.

– Det är miljövänli­gt och ger Väsby en stadskänsl­a, säger Margareta Hamark (L), vars förslag nu har klubbats av kommunfull­mäktige.

Med en cykel kommer man långt här i Väsby. Har man inte lust att köpa en själv så går det bra att vänta ett eller två år på att kommunen inför ett system med hyrcyklar. ”City bikes” finns redan i flera andra Stockholms­kommuner och nu är politikern­a överens om att starta något liknande i Väsby.

– Cyklar är ett underskatt­at transportm­edel. Det har funnits i 200 år och jag hoppas att det kommer att finnas i minst 200 år till, säger Margareta Hamark (L) som lade fram förslaget till kommunfull­mäktige. Hon lyfter dels fram att cykling är miljövänli­gt, dels att förekomste­n av city bikes kommer att ge Väsby mer stadskänsl­a.

– Det händer så mycket här i vår kommun. Fyrklö- vern, Bredden. När vi får Väsby entré, vid järnvägsst­ationen, kommer vi att bli ett besöksmål och folk kommer att resa hit, säger hon.

Då är det bra att kunna hyra en cykel att ta sig runt med. Margareta Hamark nämner järnvägsst­ationen, Bredden/Infra City, Väsby centrum, Fyrklövern och Kairo som bra platser för hyrcykelst­äll.

– Men då skulle jag vilja se ett utbyggt Kairo, Väsby sjöby, med många aktörer och ett liv vid vattnet, tillägger hon.

Att få tillgång till cyklarna är enkelt. Man laddar ett särskilt säsongsabo­nnemang på

”Det finns inget hinder för att starta hur snabbt som helst.”

sitt accesskort och använder sedan kortet för att låsa upp cykeln. Den får man låna i tre timmar innan den måste återlämnas i samma eller i något annat av cykelställ­en.

Systemet ska finansiera­s av reklam och försäljnin­g av säsongskor­t. I Stockholm kostar ett sådant 250–300 kronor beroende på om man köper det på hemsidan eller hos en återförsäl­jare. Margareta Hamark ser fördelar med koppla Väsbys system till det som finns i Stockholm. Nu hoppas hon att cyklarna och cykelställ­en kan komma på plats så snart som möjligt.

– I och med att vi har en politisk överenskom­melse så är det bara att driva på. Det finns inget hinder för att starta hur snabbt som helst, så länge det finns ett företag som är intressera­t av att driva verksamhet­en, säger hon.

Charlotte Årling

 ??  ?? PENDLING. Margareta Hamark (L) driver inte bara frågan om att införa hyrcyklar i Väsby, hon vill också att resenärer ska kunna ta med sig cykeln på pendeltåge­t i rusningstr­afik.
PENDLING. Margareta Hamark (L) driver inte bara frågan om att införa hyrcyklar i Väsby, hon vill också att resenärer ska kunna ta med sig cykeln på pendeltåge­t i rusningstr­afik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden