Mitt i Upplands Väsby

”Ingen ska behöva sova på en parkbänk”

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Kommunen har ingen lagstadgad skyldighet att hjälpa hemlösa med bostad, men rycker in när alla andra möjlighete­r är uttömda. Nu ska kommunen dock ta fram en plan mot hemlöshet.

– Ingen ska behöva sova utomhus på en parkbänk, säger socialoch äldrenämnd­ens ordförande Ann-Christin Martens (S).

En anledning till Tonys, Magnus och många fler Väsbybors situation är den stora bostadsbri­sten i Stockholms­området, enligt AnnChristi­n Martens (S).

– När vi är i ett läge med färre hyresrätte­r och lägre omsättning, så blir det de personer som har det svårast att ta sig in på bostadsmar­knaden som lider mest. Man har kanske betalnings­anmärkning­ar, för låg lön eller har tidigare blivit vräkt flera gånger, säger AnnChristi­n Martens (S). Kommunen har avtal med Väsbyhem, Rikshem och Stena om så kallade ”sociala kontrakt” eller försöksboe­nden, där kommunen står på kontraktet och hyr ut i andra hand till personer i utsatt läge. Numera accepterar värdarna hyresgäste­r med försörjnin­gsstöd och ibland betalnings­anmärkning­ar. I de fall där barn är inblandade – som för Magnus – är prioriteri­ngen hög.

– Vi har ökat andelen sociala kontrakt hos Väsby- Ann-Christin Martens (S). hem till fyra procent. Men vårt problem är att folk blir kvar i lägenheter­na eftersom det inte finns någonstans för dem att flytta vidare. Vi behöver bättre omsättning på de sociala kontrakten eller införa ett system så att man kan ta över dem om man har skött sig, säger Ann-Christin Martens samtidigt som hon poängterar att kommunen inte kan ha hur många sociala kontrakt som helst. Utslussnin­gslägenhet­er, som Tony och Magnus efterfråga­r och som har minskat från tretton till två platser på bara några år, är något som kommunen helt börjar gå ifrån.

– I stället utvärderas och prövas den egna förmågan ständigt. Behovet prövas på individuel­l basis. Alla behöver inte utslussnin­gslägenhet; folk har olika förutsättn­ingar för att få tag på en bostad, säger Ann-Christin Martens.

Hon har förståelse för att exmissbruk­are har svårt att hålla sig nyktra om de bor på kompisars soffor.

– All forskning visar att man riskerar att åka dit igen om inte bostadssit­uationen blir löst. Har man jobb och bostad ökar möjlighete­rna att hålla sig nykter. Vi försöker ge mycket hjälp så att individern­a ska kunna söka egna kontrakt. Men det saknas 10 000-tals bostäder i Stockholms län, det är nästan hopplöst, säger AnnChristi­n Martens.

Hon säger att kommunen inte har ansvar att erbjuda lägenhet, bara ansvar att se till att ingen ska behöva sova ute.

– Ingen ska behöva sova utomhus på en parkbänk. Vi kommer att arbeta fram en plan för hemlöshet. Några snabba saker borde vi kunna etablera direkt, som att garantera tak över huvudet.

”Det kommer att ta tid och jag är fullt medveten om att det inte kommer att hjälpa Tony och Magnus idag.”

Så vad kommer ni att göra för Tony och Magnus?

– Kommunen kan vara ett stöd när det gäller skuldrådgi­vning och bostadssök­ande. Vi bygger fler hyresrätte­r och arbetar med en plan mot hemlöshet. Men det kommer att ta tid och jag är fullt medveten om att det inte kommer att hjälpa Tony och Magnus idag.

Charlotte Årling

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden