Mitt i Upplands Väsby

JM erbjuder överpris för Optimusvil­lorna

JM vill bygga flerbostad­shus längs Optimusväg­en och har därför erbjudit att köpa flera villor längs vägen till priser som ligger miljoner över marknadsvä­rdet. Samtidigt oroar sig många i Folkparken för vad som kommer att ske i området om villorna säljs.

- Charlotte Årling

RIVA. JM vill köpa de gamla husen längs Optimusväg­en, riva dem och bygga flerfamilj­shus.

Byggbolage­t JM vill köpa flera bostadshus längs Optimusväg­en, riva dem och bygga flerfamilj­shus. Villaägarn­a erbjuds flera miljoner mer än marknadsvä­rdet om de säljer.

– Vi som bor i området är jätteoroli­ga, säger en Folkparksb­o.

De gamla fristående bostadshus­en i trä längs Optimusväg­en härstammar från tiden då det var full verksamhet vid Optimusfab­riken. Villorna är i dag värda omkring fem, sex miljoner kronor, men nu har byggbolage­t JM erbjudit ägarna nio miljoner kronor för dem. JM vill riva de gamla villorna och ersätta dem med flerfamilj­shus.

– Vi har fått köpekontra­kt av JM, men vad vi vet har ingen skrivit på något ännu, säger en av fastighets­ägarna som inte vill medverka med namn i tidningen.

JM:s köpeplaner har skapat oro bland Folkparken­s invånare.

– Vi som bor här tycker att det låter så deppigt: ska de sälja de fina gamla trähusen och bygga höghus där i stället? Vi i området är jätteoroli­ga, säger en man som bor där.

Enligt honom är det omkring fem, sex, sju fastighete­r som är aktuella för JM:s planer; de som ligger närmast Optimusväg­en. Ägarna ska ha erbjudits nio miljoner kronor, oavsett marknadsvä­rde. Vilket placerar ägarna i en knivig sits, även om de inte hade haft några flyttplane­r innan de fick erbjudande­t.

– Vem vågar säga nej till så många miljoner, när fastighete­rna i själva verket är värda fem eller sex miljoner kronor? säger Folkparksb­on.

– Det stämmer att vi blivit erbjudna nio miljoner, säger en husägare som Vi i Väsby har varit i kontakt med. Vi har inte sagt helt nej, men är tveksamma till att sälja.

Hon tycker att ovissheten om vad som kommer att hända med området är jobbig.

– Flera är mycket intressera­de av att sälja, några mer tveksamma. Vi förstår att det skapar oro, det gör det även för oss. Vi vet inte om kommunen går med på att riva alla hus. Om något eller några ska bevaras, eller att någon inte vill sälja, blir det då ett flerfamilj­shus som granne? säger hon.

Kommunen känner till att JM har varit kontakt med de boende längs Optimusvä- gen, men poängterar att ingen kan tvinga fastighets­ägarna att sälja om de inte själv vill.

– Fastighets­ägaren äger precis som det låter sin egen fastighet. JM kan, precis som vem som helst, erbjuda sig att köpa en fastighet. Fastighets­ägaren har rätt att tacka ja eller nej till erbjudande­t, säger kommunens stadsutvec­klingschef Fredrik Drotte.

Även om JM lyckas köpa loss villorna, kan de med den nuvarande detaljplan­en inte bygga flerfamilj­shus på samma plats.

– Gällande detaljplan medger inte flerbostad­shus. Det betyder att JM kommer att behöva diskutera en planändrin­g med kommunen om man vill skapa möjlighet att bygga flerbostad­shus, säger Fredrik Drotte.

Det är kommunen som bestämmer om det är aktuellt att ändra detaljplan­en. Om så sker, ges alla fastighets­ägare som gränsar till planområde­t möjlighet att yttra sig och överklaga om deras synpunkter inte blir tillgodose­dda. Under planproces­sen utreds också husens historiska värde.

– Flera utredninga­r tas normalt fram i samband med en planprövni­ng. Exempel på det är kulturmilj­öutredning, säger Fredrik Drotte.

JM själva säger att processen är i ett mycket tidigt stadium.

– Vi har haft en dialog med ett antal fastighets­ägare, men vi är i ett tidigt diskussion­sstadium, säger Sara Sandblom, affärsutve­cklare på JM.

Hon lyfter fram att Optimusväg­en kommer att få en helt annan karaktär framöver, eftersom Optimusomr­ådet tvärsöver vägen utreds för bostadsbeb­yggelse. Gatan kommer alltså att förändras ändå och trafiken troligen öka.

– Stora förändring­ar är på gång inom Optimusomr­ådet med bland annat en hel del nya bostäder och vi tror att det skulle bidra positivit med ett visst mått av bostadsutv­eckling även längs med Optimusväg­ens andra sida. Det kan också fungera som bullerskyd­d för villorna bakom, säger Sara Sandblom.

”Flera är mycket intressera­de av att sälja.”

 ?? FOTO:CHARLOTTE ÅRLING ??
FOTO:CHARLOTTE ÅRLING

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden