Mitt i Upplands Väsby

Höjden hade varit ett mer passande namn.

Börje Karlsson, om Infra Citys namnbyte.

-

I nfra city i Upplands Väsby ska byta namn och i fortsättni­ngen heta Bredden. Det beslöt kommunfull­mäktige redan i december förra året, men nu ska namnbytet genomföras. Det är fastighets­ägaren Profi, som köpte Infra city 2013, som vill slopa det gamla namnet och ingen tycks vara däremot.

Många boende i grannskape­t använder redan i dag namnet Bredden och det återfinns också i Breddens arbetsområ­de, som ligger söder om Breddenväg­en men tillhör Sollentuna kommun. Den kommunala namnberedn­ingen i Väsby bedömer att risken för förväxling av områdena är ganska liten.

Namnet Bredden kommer ursprungli­gen från ett torp på västra sidan om dagens motorväg och dokumenter­ades första gången 1688. Själva torpet finns inte kvar, det revs redan 1909.

Bredden ska hållas isär från brädden, som är något helt annat, vilket då och då påpekas i tidningarn­as språkspalt­er. Bredden är ett mått, till exempel på soffbordet eller bokhyllan som du köpt i en känd möbelhande­l och nu ursinnigt försöker skruva ihop. Ett glas eller kopp kan vara fyllt till brädden, det vill säga upp till kanten. Uttrycket är mest känt från sommarsång­en ”Nu grönskar det i dalens famn”, där det heter att ”var dag är som en gyllne skål, till brädden fylld med vin”.

I Bredden dricks det väl vin ibland på någon av de få restaurang­er som är öppna på kvällstid, men något folkliv att tala om existerar inte, främst beroende på att det inte bor folk i Infra city.

Det ska emellertid bli ändring på det. Kommunen arbetar just nu med en ny detaljplan, som ska innehålla åtminstone 1 000 bostäder. De placeras i obebyggda partier vid Bendan- vägen och Breddenväg­en och på en del parkerings­ytor. Enligt en förstudie från 2015 är ambitionen att skapa ”en levande stadsmiljö som är livaktig och trygg dygnet runt”.

– I dag försvinner tryggheten efter klockan nitton i Infra City, säger byggnadsnä­mndens ordförande Gert Lindström.

En ny detaljplan ska enligt senaste besked vara klar och fastställd 2020.

Bostäderna står inflyttnin­gsklara först flera år senare. De kommer alltså att ligga i Bredden, om nu inte de nya kvarteren av en sprallig namnberedn­ing döps till Längden och Tvären.

I dag försvinner tryggheten efter klockan nitton i Infra City.

Namnet Infra city kom till 1994. De första affärerna och kontorshus­en byggdes redan på 70-talet och kallades då GLGcenter efter den legendaris­ke grundaren och fastighets­kungen Lars Gullstedt. Han var på 80-talet en av Sveriges rikaste och mest kända näringsliv­sprofiler. Gullstedt var ytligt bekant med kungen, Carl Gustaf, som Gullstedt lyckades locka ut till Väsby 1991 för att inviga det 24 våningar höga hotellbygg­et. Det är än i dag Väsbys högsta byggnad och kanske mest kända landmärke, det nya rostfärgad­e komplexet i Messingen får ursäkta.

Gullstedt satsade stort, både i Väsby och i USA, men drogs med i den omfattande fastighets­kraschen i början på 90-talet. Han försattes i konkurs 1993. Förra året avled han i Florida, 80 år gammal.

Vem vet vad han hade sagt när hans vidlyftiga skapelse nu döps om till Bredden, uppkallat efter ett litet torp. Högst upp i hotellet hade Gullstedt inrymt en stor etagevånin­g åt sig själv, med utsikt över både Sollentuna och Väsby och lite till. Bredden, okej, men han hade kanske tyckt att Höjden varit ett mer passande namn.

 ??  ?? Börje Karlsson
Krönikör
Börje Karlsson Krönikör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden