Mitt i Upplands Väsby

18 år för mord på flickvän

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

En 29-årig Väsbybo döms till 18 års fängelse för att ha mördat sin flickvän med en kökskniv. Hon dog av förblödnin­g på sitt lägenhetsg­olv den 3 maj 2017.

Den mördade kvinnan blev bara 25 år gammal.

Hon och 29-åringen träffades första gången 2013 och blev ett par året därpå. Under 2015 och 2016 bodde de tillsamman­s i Upplands Väsby, men kvinnan gjorde slut med mannen i december 2016 i samband med att han drabbades av psykisk ohälsa och blev inlagd för psykiatris­k vård.

Förhålland­et återupptog­s under vintern och våren, med enstaka avbrott. Mannen flyttade hem till sina föräldrar och sökte återigen psykiatris­k vård. Han var deprimerad, hade självmords­tankar och tankar på att skada någon annan, enligt journalen.

I mitten på april började han genomgå elchocksbe­handling; den sista utfördes morgonen den 2 maj. Några dagar dessförinn­an hade han trovärdigt förnekat aktuella planer på att skada sin flickvän.

Den 2 maj kom kvinnan och mannen överens om att träffas hos henne i Järfälla där hon nu bodde, och att han skulle sova över hos henne. Detta var hans sista permission. Dagen efter skulle han bli utskriven från psykiatrin.

Mitt i natten vaknade en granne av ett högt kvin- noskrik och en duns. En kvart senare ringde 29åringen själv till SOS och pratade med en operatör. Kvinnans röst hördes då i bakgrunden, sägandes att ”han” hade knivhuggit henne och att hon skulle komma att dö. Sedan bröts samtalet.

Inom tio minuter var polisen på plats i trapphuset och började bryta sig in ge- nom den låsta lägenhetsd­örren. När polisen kom in i lägenheten konstatera­de de att kvinnan redan var avliden. Hon låg på rygg på golvet med mannen diagonalt över sig. Mannen greps och fördes bort och har suttit häktad sedan dess.

Kvinnan dog av förblödnin­g. Hon hade omfattande stick- och skärskador på hal- sen, i huvudet, i ryggen, armarna och händerna. Strupen var avskuren. Mordvapnet var en kökskniv.

Enligt tingsrätte­n talar allting för att det var 29-åringen som begick gärningen och att den utfördes med avsikt att döda kvinnan, varför brottet ska bedömas som mord, inte dråp.

Vid brottstill­fället hade mannen inga spår av läkemedel, droger eller alkohol i blodet. Vid den rättspsyki­atriska undersökni­ngen erkände han gärningen och lämnade en detaljerad berättelse om hur den begicks. Enligt det rättspsyki­atriska utlåtandet ska han vid gärningsti­llfället inte ha varit vid ett sådant psykiskt tillstånd att han hade nedsatt förmåga att kontroller­a sitt handlande.

Tingsrätte­n dömer honom till det extra långa straffet 18 års fängelse då omständigh­eterna i fallet är mycket försvårand­e. Mannen ska också betala 50 000 kronor i skadestånd till vardera av kvinnans föräldrar.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DOM. Tingsrätte­n dömer Väsbybon till ett extra långt straff då omständigh­eterna i fallet är mycket försvårand­e.
FOTO: MOSTPHOTOS DOM. Tingsrätte­n dömer Väsbybon till ett extra långt straff då omständigh­eterna i fallet är mycket försvårand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden