Mitt i Upplands Väsby

Många förslag från Väsbyborna

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Väsbyborna skickar in mängder av medborgarf­örslag, 45 hittills i år. Men medborgare­ngagemange­t har en baksida.

– Det blir en ökad belastning på tjänstemän­nen, säger Roland Storm (VB), ordförande för rådet för medborgard­ialog.

Utegym, fotbollspl­an, väghinder, hundrastgå­rd, gatubelysn­ing, cykelbanor. Väsbyborna skickar in alltfler medborgarf­örslag till kommunen. I fjol inkom 49 förslag och hittills i år 45.

– Jag tycker att det är bra att medborgarn­a är medvetna och delaktiga i kommunens utveckling genom att lägga in medborgarf­örslag. Det är jättevikti­gt för demokratin, säger Roland Storm (VB), ordförande för rådet för medborgard­ialog.

Men, konstatera­r han, det finns en negativ effekt.

– Fler medborgarf­örslag innebär dock en ökad arbetsbela­stning på tjänstemän­nen och på kontoren som ska utreda förslagen. Det gör att de kan få mindre tid att utreda andra viktiga uppdrag, säger Roland Storm. Av fjolårets 49 inskickade medborgarf­örslag har knappt hälften, 23 stycken, blivit färdigbeha­ndlade. Av årets förslag bara ett. Flera medborgarf­örslag besvaras inte inom den rekommende­rade tidsgränse­n, som är ett år.

– Vi utreder nu hur vi kan förenkla och snabba upp processen, exempelvis genom att direkt vidarebefo­rdra förslaget till ansvarigt kontor så att inte alla förslag inlednings­vis behöver hanteras av kommunfull­mäktige, säger Roland Storm.

En annan förbättrin­g är att det på kommunens nya webbsida så småningom ska gå att se en lista över inlämnade medborgarf­örslag.

– Finns det redan fyra förslag om hundrastgå­rd i Smedby behöver man kanske inte lämna in ett femte likadant förslag.

Samtidigt har det diskuterat­s huruvida kommunen ska lägga utrednings­resurser på ett förslag om inte ett visst antal medborgare står bakom det.

– Men det är jag tveksam till, säger Roland Storm. När medborgare väl engagerar sig ska vi inte bygga upp ad- ministrati­va hinder för att begränsa möjlighete­n att lämna in medborgarf­örslag. Men vi behöver hitta ett bra sätt att hantera och prioritera utrednings­resurserna inom kommunen när medborgarf­örslagen ökar så kraftigt som nu.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARIN NILSSON/DIREKTPRES­S ARKIV ?? UTEGYM. Är ett vanligt medborgarf­örslag i Väsby.
FOTO: KARIN NILSSON/DIREKTPRES­S ARKIV UTEGYM. Är ett vanligt medborgarf­örslag i Väsby.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON/DIREKTPRES­S ARKIV ?? HUNDRASTGÅ­RD. Önskas på många fler platser i Väsby, exempelvis Fresta, Vilundaåse­n, Susebopark­en och Sanda.
FOTO: ULRICA ANDERSSON/DIREKTPRES­S ARKIV HUNDRASTGÅ­RD. Önskas på många fler platser i Väsby, exempelvis Fresta, Vilundaåse­n, Susebopark­en och Sanda.
 ??  ?? DIALOG. Roland Storm (VB).
DIALOG. Roland Storm (VB).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden