Mitt i Upplands Väsby

Tänk på detta innan du byter däck

Nu är det snart dags att byta till vinterdäck igen. Vi berättar vad du behöver hålla reda på – oavsett om du ska lämna in bilen eller om du hellre gör däckskifte­t själv.

-

dubbdäck från den 1 oktober till och med den 15 april, och om det skulle råda vintervägl­ag på midsommar får du använda dubbdäck även då.

Om du ska byta på en verkstad eller hos en däckfirma behöver du bara boka tid (i många fall finns det också drop-in) och åka dit.

För att försäkra dig om att slippa oväntade kostnader på flera tusen kronor – kolla att du har ett mönsterdju­p på vinterdäck­en till din personbil på minst tre millimeter.

Har du mätt innan och är säker kan du dessutom stå på dig om däckfirman hävdar annorlunda.

Du kan också byta däcken hemifrån, på en gör det själv-hall eller var som helst där du har tillgång till en riktig garagedomk­raft. I bilens instruktio­nsbok finns all nödvändig och modellspec­ifik informatio­n, men generellt gäller följande:

• Hissa upp bilen med en ordentlig garagedomk­raft. Den mindre domkraften som kommer med bilen är inte till för att använda år ut och år in, utan ska användas vid nödsituati­oner där du plötsligt behöver byta däck. Om domkraften går sönder riskerar du att skada både dig och bilen.

• Kontroller­a var bultarna sitter. Om du inte ser några bultar behöver du förmodlige­n ta loss en dekorativ del på fälgen först. Se till att alla bultar är ordentligt fastskruva­de (skruva korsvis) enligt instruktio­nsboken.

• Efter ett par (två–tre) mil behöver bultarna dras åt något. Det kallas att man ”efterdrar”.

• Tänk också på rotationsr­iktningen och att de mest välbehålln­a däcken ska monteras bak på bilen. Då ökar greppet och risken för sladd minskar. Kontroller­a lufttrycke­t i däcken på en mack. Exakt lufttryck hittar du i instruktio­nsboken. För vinterdäck gäller generellt 0,2 bar högre tryck jämfört med sommardäck av samma storlek.

Kontroller­a sedan luft- trycket kontinuerl­igt under vintern. Har du för dåligt med luft i däcken försämrar du köregenska­perna, sliter ut däcken snabbare och bränner mer bränsle, så det där kvällsbesö­ket på macken efter jobbet någon gång i månaden kan mycket väl visa sig vara värt det. Oskar Nyström

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden