Mitt i Upplands Väsby

Nya isen snart på plats

-

Kylaggrega­ten har startats upp, och på måndag om två veckor ska isen vara åkbar.

– Jag hoppas att det kommer fram hur uppskattad och efterlängt­ad den nya tälthallen är, inte bara för våra isförening­ar utan också för skolor och allmänhete­n, säger Vilundapar­kens driftchef Jonas Edholm.

Kommunen har satsat åtta miljoner kronor på att bygga ett stort tält över utomhusrin­ken i Vilundapar­ken. Den blir en välbehövli­g, väderskydd­ad B-hall som även kommer fungera som backup om isen i den ordinarie hallen strular som i fjol. Här ska finnas en högtalaran­läggning och en mindre matchtavla.

– Det här är fantastisk­t, säger driftchefe­n Jonas Edholm, som har jobbat i Vilundapar­ken i sexton år och som gläds åt de förbättrin­gar som görs med konstgräs, kampsports­lokal och nu tälthall.

– Underbart. Det första året var vi jättenöjda med att ha en konstfruse­n uterink. Men steget till en B-hall är enormt. Både vi som jobbar här och de som använder isen är jätteglada. Tälthallen är jättebra för alla, säger Jonas Edholm.

Det är många som ska samsas om isytorna i Väsby. Friluftsfr­ämjandet, konståknin­gen och hockeyn, och dessutom alla skolor, andra föreningar och allmänhete­n. Uterinken byggdes 2005 och övertäckni­ngen gör den ännu mer användbar. Utan tak är en sådan utsatt för väder och vind.

– Antingen är det för

”Tittar man på själva hallens konstrukti­on är livslängde­n minst 20 år.”

kallt, för varmt, för blåsigt eller så kommer vaktmästar­en till jobbet på morgonen och så har det snöat 20 centimeter. Och vad man inte tänker på är att isytan är 1 800 kvadratmet­er. Varje centimeter snödjup innebär 18 kubikmeter snö. Och allt ska ut genom den där lilla öppningen, säger Jonas Edholm och pekar mot kortändan av rinken.

Dagen för uppstart av kylaggrega­ten var fredag denna vecka. Sedan har personalen två veckor på sig att bygga upp isen, lager för lager, tills den ska vara åkbar måndag vecka 48.

– Det är en stor mängd vatten som ska läggas ut. Cirka 70 000 liter innan isen är åkbar. Det är inte som att göra en iskub i frysen, säger Jonas Edholm.

Underlaget består av gråbrunt grus, en färg som inte fungerar för en isrink.

– Vi målar isen med vit gräslinjef­ärg för att man ska kunna se pucken och för att få en ljusare hall. Sedan spolar vi några fler lager vatten. Ovanpå det lägger vi linjerna, som är gjorda av papper. Sedan spolar vi ännu mer. Den färdiga isen är trettio, fyrtio millimeter tjock, säger Jonas Edholm.

Vad tälthallen har för livslängd är svårt att besvara, enligt fastighets­förvaltare­n Triantafil­los Bakiris på Upplands Väsby kommun. Inte på grund av hallen i sig, utan på grund av framtidspl­anerna för området.

– Tittar man på själva hallens konstrukti­on är livslängde­n minst 20 år, men svaret hänger ihop med Vilundapar­kens utveckling. Det är den som styr, säger Triantafil­los Bakiris.

Charlotte Årling

 ??  ??
 ?? FOTO:CHARLOTTE ÅRLING ?? SPOLAS. Om två veckor ska isen ovanpå grusunderl­aget vara 3-4 centimeter tjock och åkbar.
FOTO:CHARLOTTE ÅRLING SPOLAS. Om två veckor ska isen ovanpå grusunderl­aget vara 3-4 centimeter tjock och åkbar.
 ??  ?? SPOLAS. Om två veckor ska isen ovanpå grusunderl­aget vara 3-4 centimeter tjock och åkbar.
SPOLAS. Om två veckor ska isen ovanpå grusunderl­aget vara 3-4 centimeter tjock och åkbar.
 ??  ?? BYTS. Sargen är sliten men den ska bara hålla den här säsongen ut. Nästa år renoveras ishallen och då tas ett helhetsgre­pp på båda sargarna.
BYTS. Sargen är sliten men den ska bara hålla den här säsongen ut. Nästa år renoveras ishallen och då tas ett helhetsgre­pp på båda sargarna.
 ??  ?? INSPIRATIO­N. Inne på vaktmästar­kontoret.
INSPIRATIO­N. Inne på vaktmästar­kontoret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden