Mitt i Upplands Väsby

Anlagd brand på Gunnes gård

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

På måndagskvä­llen utbröt en brand vid Gunnes gård i Smedby. Någon eller några hade satt eld på fodertälte­t där djurens hö och halm förvaras. Brandkåren var dock snabbt på plats och kunde släcka elden.

– Det känns väldigt trist att man vill förstöra något som vi alla vet är vårt gemensamma, säger vikingamus­eets förestånda­re Gun Bjurberg.

Det var strax efter klockan 20 på måndagskvä­llen som fodertälte­t på vikingamus­eet Gunnes gård antändes av någon eller några personer. Där förvaras hö och halm åt djuren, som dock inte finns på gården under vinterhalv­året då museet är stängt.

Räddningst­jänsten var på plats inom bara några minuter från att de fått larmet och de kunde konstatera att elden inte riskerade att spridas till de omkringlig­gande trähusen. Tack vare ett snabbt släcknings­arbete lyckades de även rädda fodertälte­ts trästomme och delar av tältduken, som är tillverkad av tjockt canvastyg. Golvet är dock helt förstört.

Många Väsbybor förskräckt­es av nyheten om branden på Gunnes gård. Inte minst museiperso­nalen.

– Det är så sorgligt, tycker jag, att man bränner upp en del av Gunnes gård, säger museets förestånda­re Gun Bjurberg.

– Alla barn som har gått i skolan i Väsby de senaste 29 åren har varit här, och då känns det väldigt trist att man vill förstöra något som vi alla vet är vårt gemensamma, som vi äger tillsamman­s. Det här är en tillgängli­g plats där alla kan vara och där man kan göra många roliga saker. Det tror jag egentligen att alla tycker, säger hon.

Samtidigt säger hon att det var tur att det inte fanns några djur där, och tur att inga av husen eldhärjade­s.

– Det är tillräckli­gt svårt att få det att gå runt ändå utan att man ska några sådana här utgifter, säger hon.

Gun Bjurberg säger att hon var rädd för att hela Gunnes gård skulle vara nedbrunnne­n. Den bilden var turligt nog kraftigt överdriven.

Hon vill ge räddningst­jänsten en stor eloge, inte bara för att de var så snabba med att komma på plats och släcka branden men också för deras goda bemötande.

– Vi har en makalös räddningst­jänst. De är otroligt duktiga, vänliga och omtänksamm­a. De visar att de bryr sig. Det är kanske en liten sak för dem att det brinner i ett tält, men inte för oss. Och att de var här så fort, jag förstår inte hur de kunde komma hit på så kort tid, säger Gun Bjurberg.

Av räddningsl­edaren fick hon höra att det syntes att elden var antänd.

– Och jag pratade med kommunens säkerhetsc­hef i morse, som sade att det har varit stökigt i Väsby i natt, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? SLÄCKT. Fodertälte­t på Gunnes gård eldhärjade­s i natt. Brandkåren var dock snabbt på plats och släckte branden innan den hann sprida sig.
SLÄCKT. Fodertälte­t på Gunnes gård eldhärjade­s i natt. Brandkåren var dock snabbt på plats och släckte branden innan den hann sprida sig.
 ??  ?? STÄNGT. Gunnes gård är stängd för säsongen och djuren bor på andra ställen under vintern. Därför förelåg det ingen risk att några djur skulle skadas av branden.
STÄNGT. Gunnes gård är stängd för säsongen och djuren bor på andra ställen under vintern. Därför förelåg det ingen risk att några djur skulle skadas av branden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden