Mitt i Upplands Väsby

Alex snart redo för comeback

- Anders Ekström

”Om det ser bra ut är det bara att tuta och köra.”

Han var bara några centimeter från att bli förlamad i våras, men hade änglavakt. Nu efter drygt fem månaders rehabilite­ring närmar sig Alexander Sundström – förhoppnin­gsvis – sin comeback.

Det var i våras som olyckan var framme. Alexander Sundström, som spelar både bandy och amerikansk fotboll på elitnivå, spelade då semifinal med sitt Örebro Black Knights.

Men en tackling skulle förändra livssituat­ionen på bara några sekunder.

Alex kom fel med huvudet och nacken tog hela smällen. 27-åringen svimmade av och trodde sig ha fått en hjärnskakn­ing. Men det var värre än så.

– Jag hörde hur det knastrade där inne och förstod direkt att det inte var okej. Läkaren konstatera­de snabbt ”att jag inte skulle röra mig en meter”, berättar Alexander som är uppvuxen i Bollstanäs.

Det blev nackkrage på och ambulans till akuten. På en gång blev han röntgad på sjukhuset och någon timme senare kom den tunga diagnosen: två frakturer på nacken.

En tämligen ovanlig skada inom amerikansk fotboll, men mera vanlig inom cross och sporter där man voltar mycket.

– Två kotor hade vridit sig och disken var skadad. Då började man förstå allvaret. Jag var tydligen några centimeter från förlamning, men jag hade änglavakt.

Två dagar senare opererades elitidrott­aren och via en benbit i höften fick Alex en ny nackdisk. Även ett par skruvar sattes in för att stödja upp. Mitt i stundens allvar fanns dock tankarna på annat håll.

– Min första tanke var hur det skulle bli med sporten, jag reflektera­de inte då över att jag kanske inte skulle få ett normalt liv. Då för- står man hur mycket sporten betyder.

Alexander har alltså spelat bandy och amerikansk fotboll på elitnivå. Något som var vanligare förr men som i princip har försvunnit i modern tid. Alex var undantaget under ett par år, men dessvärre inte längre.

– Läkaren sa att jag fick lägga ner fotbollen. Det var tufft till en början att ta in och kommer bli värre i vår när superserie­n drar igång, säger Alexander som gjorde landslagsd­ebut 2016.

Men bandyn fick grönt ljus för en fortsättni­ng. I våras skrev han på för elitseriel­aget Tillberga, men har fått vänta på sin debut.

Vägen tillbaka till bandyisen påbörjades på allvar efter sommaren.

– De första sex veckorna fick jag inte lyfta över två kilo. Det var jobbigt, man kände att blodet låg stilla i kroppen och den undrade nog vad jag höll på med.

Att vila var inte helt lätt för en som brukade träna jämt. Sedan augusti har han kunnat smygåkt skridskor och sedan en månad får Alex träna på gym igen. I december väntar röntgen som avgör framtiden.

– Förhoppnin­gsvis har det läkt, men det finns inga garantier. Om det ser bra ut är det bara att tuta och köra. Det har varit frustreran­de mentalt på sistone, jag har känt mig återställd i typ tre månader.

– Jag är samtidigt glad att få spela bandy, idrott är ju mitt liv. Jag längtar till att få bidra på plan med Tillberga och hoppas att röntgen visar att jag är återställd.

 ??  ??
 ?? FOTO: LENNART ERIKSSON ?? Från och med i vinter kan Alex Sundström ”bara” spela bandy. Läkarna har stoppat honom från att spela amerikansk fotboll igen.
FOTO: LENNART ERIKSSON Från och med i vinter kan Alex Sundström ”bara” spela bandy. Läkarna har stoppat honom från att spela amerikansk fotboll igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden