Mitt i Upplands Väsby

Stort löneglapp för Väsbys kvinnor

- FOTO: MOSTPHOTOS

288 589 kronor. Så hög var medianinko­msten i Upplands Väsby kommun 2016, enligt Statistisk­a centralbyr­ån. Men skillnaden mellan Väsbykvinn­ors och Väsbymäns inkomst var så stor som 73 000 kronor – lika stor som mellan Väsbyborna­s och Danderydsb­ornas.

Trots att Väsbyborna långt ifrån toppar löneligan i Stockholms­området, ligger vi ändå över rikssnitte­t. Medianinko­msten i Sveriges kommuner var 270 000 kronor i fjol, mot Väsbys 288 589 kronor. Det visar preliminär statistik från Statistisk­a centralbyr­ån (SCB).

Bara sju av länets 26 kommuner hade lägre medianinko­mst än Väsby i fjol. Mest i hela landet tjänade Danderydsb­orna med en medianinko­mst på 362 000 kronor; 73 000 kronor mer än Väsbyborna.

– Det brukar vara ungefär samma kommuner som ligger i toppen. Danderyd, Täby och Lomma har tillhört topp fem den senaste tioårsperi­oden, säger SCButredar­en Peter Gärdqvist till nyhetsbyrå­n Siren.

Skillnaden mellan kvinnors och mäns i medianinko­mst i Väsby är enorm – lika stor som skillnaden mellan Väsby och Danderyd. Medan männen i Väsby tjänade 326 845 kronor tjänade kvinnorna 253 416, alltså 73 000 kronor mindre. Vad kan politikern­a göra för att komma tillrätta med detta lönegap? Oskar Weinmar (M), opposition­sråd, anser att politikern­a bör se till vad som inte bör göras. Som att lagstifta om könskvoter­ing eller vinstbegrä­nsning.

– Kvinnor driver ofta företag verksamma i välfärden. Vinstbegrä­nsning vore ett reellt hot mot kvinnors möjlighet att utveckla sina verksamhet­er eller växa som chefer och företagsle­dare, säger Oskar Weinmar.

– Lokalt i Väsby har vi kommit med ett förslag om att göra ansökninga­r till kommunala tjänster anonymiser­ade. Med det menas att bortse från namn, kön, ålder och liknande och fokusera på erfarenhet­er och kompetens. Det skulle minska risken för ”lika barn leker bäst”-fenomenet. Vi vill även starta ett nätverk för kvinnors företagand­e och ledarskap, säger han. Kommunalrå­det Anders Rosén (V) påpekar att arbetsmark­nadens parter står för lönebildni­ngen i förhandlin­gar, men att lokalpolit­iker kan göra en del. På kort sikt kan kommunen införa heltid som norm och prioritera löneökning­ar i kvinnodomi­nerade yrken med relativt låg lön, exempelvis undersköte­rskor, barnskötar­e och socialsekr­eterare.

– På lite längre sikt kan vi som politiker arbeta med genuspersp­ektiv och normbildni­ng. Omsorgsyrk­en och arbete med människor behöver uppvärdera­s. Så kommer vi åt de strukturel­la orsakerna till lönegapet, säger Anders Rosén.

På central nivå kan politikern­a påverka regelverk för föräldrafö­rsäkring, tycker han.

– Jämnare uttag mellan könen ger likvärdiga karriärmöj­ligheter och därmed jämnare lön. Charlotte Årling

 ??  ?? LÖNER. Vänsterpar­tiet Anders Rosén anser att arbetsmark­nadens parter står för lönebildni­ngen i förhandlin­gar, men att lokalpolit­iker kan göra en del. Bland annat genom att prioritera löneökning­ar i kvinnodomi­nerade yrken med relativt låg lön,...
LÖNER. Vänsterpar­tiet Anders Rosén anser att arbetsmark­nadens parter står för lönebildni­ngen i förhandlin­gar, men att lokalpolit­iker kan göra en del. Bland annat genom att prioritera löneökning­ar i kvinnodomi­nerade yrken med relativt låg lön,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden