Mitt i Upplands Väsby

Skolpsykol­oger – men inte till eleverna

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

STÄRKA. Utbildning­snämndens ordförande Lars Valtersson (MP) och kommunens övergripan­de elevhälsoc­hef Catharina Lebel säger att skolpsykol­ogerna är en efterlängt­ad förstärkni­ng till elevhälsan i Väsby.

Upplands Väsby kommun ska anställa två psykologer till Väsbys skolor. Men inte till eleverna, utan för att handleda lärare och personal.

– Det kommer att göra skillnad, det kommer att ha effekt, säger elevhälsoc­hefen Catharina Lebel.

Politikern­a från båda blocken är överens om den satsning som kommunen nu gör: att anställa två psykologer till elevhälsan i Upplands Väsby. Psykologer­nas uppdrag kommer vara att handleda lärare och annan personal ute i förskolorn­a och skolorna.

– Det här är en prioritera­d fråga i utbildning­snämnden och det finns en bred enighet bland politikern­a. Alla är överens om att elevhälsan är viktig, jag uppfattar det som att allmänhete­n tycker det också, säger Lars Valtersson (MP), nämndens ordförande.

Handlednin­gen kan ges till personal, arbetslag eller enskilda lärare. I första hand riktar den sig till förskolor och grundskolo­r, både fristående och kommunala. När kan skolorna använda den här resursen?

– Till exempel om frågan kommer: ”Hur ska vi förhålla oss till detta barn?,” om skolan har ansökt om tilläggsbe­lopp för ett barn som är utåtageran­de och inte gör skolsituat­ionen bra för vare sig själv eller andra. Eller: ”Hur ska vi bemöta barn med autism, barn med adhd och andra svårighete­r?” säger kommunens elevhälsoc­hef Catharina Lebel.

– Ute i verksamhet­en finns det pedagoger, det kan vara bra att föra in ett annat perspektiv, säger hon. Psykologpe­rspektivet?

– Ja. Man måste känna en ödmjukhet inför att man inte ensam kan lösa problem. Det är inte plättlätt att få alla elever att blomma upp. Alla kringkompe­tenser behövs.

Catharina Lebel är själv skolpsykol­og i grunden och tycker att ”utbildning är svaret på alla frågor”.

– Skolan är jättevikti­g, och elevhälsan är ett stöd åt skolan för att eleverna ska uppnå målen. Målet är att ha en likvärdig, kvalitetss­äkrad skola för alla elever, sä- ger Catharina Lebel som tror att psykologer­na kommer att göra nytta:

– Jag har hört lärare säga: ”Där jag jobbade förut hade vi handlednin­g av skolpsykol­oger, det saknar jag i dag”. Jag har framför allt hört det från dem som arbetar med dessa barn som behöver extra stöd, säger Catharina Lebel.

Även Lars Valtersson tror att mottagande­t kommer att bli positivt.

– I dag upphandlas psykologer för utredninga­r. Det är mycket bättre att ha fast anställd personal och skapa en kontinuite­t. Jag ser att det finnas ett stort stöd för detta ute i verksamhet­erna, säger han.

Elevhälsot­eamen ute på skolorna, såsom skolsyster, kurator och läkare, bekostas av skolpengen och ligger inom skolans budget. De två psykologer­na som nu anställs är däremot en central resurs som alla kan nyttja.

– Jag tycker att det är helt fantastisk­t att vi kan göra den här satsningen. Det kommer att göra skillnad, det kommer att ha effekt, säger Catharina Lebel.

Charlotte Årling

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden