Mitt i Upplands Väsby

Glöm inte bort att stötta de duktiga eleverna

- FOTO: CHARLOTTE ÅRLING

Upplands Väsby gör en av de största förbättrin­garna av skolresult­aten för årskurs 9 bland kommunerna i Stockholms län. Det visar Skolverket­s nationella statistik för 2016/2017.

Skolverket har sammanstäl­lt slutbetyge­n för årskurs 9 från läsåret 2016/2017 och den officiella statistike­n visar att skolorna i Upplands Väsby stärkt sina resultat rejält. Det är en stadigt förbättrad trend sedan 2013, och i år förbättras resultaten ytterligar­e. Vilket är mycket glädjande för elever, föräldrar och lärare samt för oss i kommunen som på olika sätt arbetar med skolfrågor, utbildning­skontoret, utbildning­snämnden, kommunledn­ing och kommunstyr­else. Fler elever än på länge får godkänt i alla ämnen. Meritpoäng­en har förbättrat­s med 4 procent och det är en av de bästa förbättrin­garna i Stockholms län där ökningen är 0,9 procent och där Sverige sammantage­t ligger på samma nivå som förra året.

För Liberalern­a är skolfrågor­na alltid i centrum, därför har vi lämnat en motion till Kommunfull­mäktige att kommunen tar fram en särskild handlingsp­lan för särskilt begåvade barn.

Vi vill att Upplands Väsby ska finnas bland länets bästa skolor, där alla elever kan utveckla sin fulla potential. I Sverige är vi duktiga på att stötta de elever som har problem på olika sätt men vi behöver också ge de duktigaste eleverna möjlighet till utveckling och stimulans - även om det råkar vara matte som är favoriten och inte tennis eller hockey! En särbegåvad elev kan beskrivas ha en osedvanlig förmåga i ett eller flera om- MATTEFANTA­ST. Viktor Sjöberg Larsson (bakre bordet) sökte till sciencekla­ssen på Grimstasko­lan därför att han gillar matte. Han ska försöka nå 300 poäng i avgångsbet­yg och vill sedan gå natur-natur på Östra Real. råden. Eleven förvånar kontinuerl­igt, såväl i skolan som i vardagsliv­et, både med sina kunskaper och vad gäller att tillämpa dem. Elever med särskilda begåvninga­r har stor potential och kan ge skolan mycket tillbaka. Men de känner sig ofta missförstå­dda i skolan. Det finns också en stor risk för dessa barn att de inte blir utmanade. Uttråkade barn kan istället reagera med att störa i klassrumme­t eller drömma sig bort i egna tankar. Många tröttnar tidigt på skolan och vissa får psykiska problem och andra blir hemmasitta­nde. Liberalern­a föreslår: 1. Att Upplands Väsby kommun ar- betar fram en handlingsp­lan för hur särskilt begåvade barn ska stöttas både i förskola och skola.

2. Att Upplands Väsby kommun bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor att delta i framtagand­et av handlingsp­lanen.

3. Att Upplands Väsby kommun bjuder in kommunala och fristående skolor och förskolor till erfarenhet­sutbyte om hur man bäst stöttar dessa barn och elever. Margareta Hamark

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden