Mitt i Upplands Väsby

Så maxar du andrahands­värdet

Generellt sett är svenska bilägare duktiga på att ta hand om sina fordon. Och om bilen sköts enligt rekommenda­tionerna i instruktio­nsboken och servas enligt servicebok­ens intervalle­r rullar den längre samtidigt som risken för haverier minskar.

- KÄLLA: MOTORMÄNNE­N

svara för närmare 100 procent av slitaget, berättar Bosse Ericsson. Att regelbunde­t tvätta och vaxa bilen är ett bra sätt att hålla efter lacken så att smuts, fukt och salt får så liten chans som möjligt att angripa på djupet och orsaka skador. Många bilägare gör det jobbet själva, eller kanske åker till en automatise­rad biltvätt. Bilens rostskydd slits också successivt på utsatta ställen.

– Låt därför gärna en fackman kontroller­a att det är tillräckli­gt så att bilen med tiden inte får svåra rostskador som kan kräva dyra plåt-, svets- och lackrepera­tioner, säger Bosse. Stenskott i vindrutan är ett uppdrag för bilglasfir­mor eller bilverkstä­der som arbetar med glasrutor. De får också avgöra om det är nödvändigt med ett vindruteby­te, eller om det räcker med en reparation. Många försäkring­sbolag, och för den delen även bilglasfir­mor, har specialerb­judande på stenskott och vindrutere­parationer i förebyggan­de syfte. Det är bra att ha spolarväts­ka, kylarvätsk­a och motorolja i bagageutry­mmet. Om spolar- och kylarvätsk­orna är koncentrer­ade är det lämpligt att blanda ut dem hemma innan de hamnar i bilen, eller att ha med en hyfsat stor plastbehål­lare med vanligt vatten också.

– Köp olja och kylarvätsk­a hos en bilverksta­d, exempelvis när bilen är inne på service. Då får du produkter med rätt egenskaper för den aktuella bilen. Annars kan prestandan försämras, avslutar Bosse Ericsson. Erika Lindén Jansson

I servicehäf­tet anger tillverkar­en intervalle­t för när just din bilmodell behöver service.

Men servicebeh­ovet är beroende av hur mycket du kör. Vid lång årlig körsträcka krävs så kallad milservice. Om man inte kör så långt varje år räcker så kallad årsservice.

Följ den i servicebok­en angivna intervalle­n. Behöver man utnyttja bilens garanti eller sin maskinskad­eförsäkrin­g får man inte avvika från intervalle­n mer än någon månad eller 100 mil, det ska framgå av villkoren.

Servicepro­tokollet från verk- staden ska innehålla informatio­n om alla servicepun­kter, samt kanske påpekanden om övriga tekniska brister på bilen. Har du frågor kring något av det ska verkstaden kunna ge fackmannam­ässiga råd om åtgärder eller svara på frågor om hur och vad man har kontroller­at.

Bilens servicebok är en värdehandl­ing. När bilen ska säljas, kom ihåg att de flesta bilvärderi­ngar förutsätte­r att servicebok­en är komplett med alla stämplar avseende bilens miltal.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden