Mitt i Upplands Väsby

Ä

-

ven om dagens bilar är mer avancerade rent elektronis­kt än gårdagens modeller finns det mycket man kan hålla koll på för att undvika problem och hålla andrahands­värdet uppe.

– Det kanske viktigaste är att boka service enligt intervalle­rna som anges i servicebok­en, säger Bo ”Bosse” Ericsson, expert på servicever­kstäder hos Sveriges Fordonsver­kstäders Förening (SFVF) som tillsamman­s med Sveriges Bildelsgro­ssisters Förening (SBF) driver kampanjen Verkstadsv­alet i syfte att orientera om bilägarens valfrihet. En typisk sak som många bilägare måste se till att fixa varje vår och höst är hjulskifte­n. Vinterdäck är tillåtna mellan den 1 oktober och den 15 april. Vinterdäck måste bilen ha mellan den 1 december och 31 mars om det råder vintervägl­ag. Det anses vara vintervägl­ag om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

– Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan, informerar Bosse Ericsson. Befintliga sommar- och vinterdäck som ska sättas på personbile­n måste kontroller­as ordentligt så att mönsterdju­pet är tillräckli­gt, annars krävs inköp av nya däck.

– Sommardäck­en ska ha ett mönsterdju­p på minst 1,6 mm i däckets huvudmönst­er. Men tänk på att mönsterdju­pet bör vara minst tre millimeter för att ge bra friktion vid fuktig vägbana. Vinterdäck måste alltid ha minst tre millimeter­s mönsterdju­p, fortsätter Bosse Ericsson. När väl rätt däck sitter på bilen behöver alla bilägare kontroller­a däcktrycke­t med jämna mellanrum så att det varken är för högt eller lågt.

– Ha rätt lufttryck! Det påverkar stabilitet­en, väggreppet, komforten, och rullmotstå­ndet som i sin tur har direkt effekt på bränsleför­brukningen. Däckens livslängd påverkas också. Även om det faktiskt är körstilen som är mest avgörande för hur däcken slits. Vid aggressiv körning kan körsättet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden