Mitt i Upplands Väsby

V

- FOTO: JOHAN KALÉN/NORRGAVEL

itt, grått, blått och grönt har länge varit flaggskepp­sfärgerna i de svenska hemmen. Små avstickare har gjorts mot kamel, brunt och guld, men i övrigt har det varit lugnet, närheten till naturen och kalla kulörer som har styrt och ställt. I vinterns inredning syns dock varmare toner, dels som detaljer, men också på väggar, i större textilier och som konst. Färgen röd har i alla tider haft en betydande roll. När de spanska mexikanarn­a på 1500-talet hittade ett rött ämne som kunde färga textilier blev hela världen alldeles till sig. Såväl pirater som spioner försökte stjäla färgen och makthavarn­a spenderade enorma summor på att komma över den. Men spanjorern­a försvarade envist sitt lönsamma monopol och hotade med dödsstraff för den som bröt det. Således är rött en färg som står för rörelse och spänning.

När folk ser rött tenderar deras hjärtan att slå snabbare, och färgen är perfekt för att fånga – och behålla – någons uppmärksam­het. Vad gäller heminredni­ng har rött länge varit en vattendela­re, där bara de tuf- faste har dristat sig att låta passionens färg komma över tröskeln. Men i vinter är det inte bara rött som hälsar på, utan även färgkompis­arna brunt, lila, rost och rosa. Ofta använder vi grått, blått och vitt som baskulörer, och piffar till med varma detaljer. Testa att göra tvärt om! Mörka blåa toner blir effektfull­t tillsamman­s med röda och rosa toner, och dramatiska grafitgråa golv passar fint till alla varma nyanser. Även senaps- och brandgula toner blir vackra och utrycksful­la tillsamman­s med bruna och vinröda toner, och mörkrosa och lila toner älskar mattsvart och brunsvart. Milleniesk­iftets illröda glättiga köksluckor och de magentafär­gade bäddtextil­ierna får ta ett steg tillbaka, och byts istället ut mot mer brända och svärtade nyanser. Bland årets trendnyans­er hittas rödlila toner blandade med brunt, grått och svart.

Det är inget krav att spraya hela hemmet i vinrött, men våga gärna måla ett helt rum i en mörkare nyans. Erika Lindén Jansson BRA START. Sovrummet är ett utmärkt ställe att börja på när du ska starta inredninge­n i hemmet. INTE LÄNGRE FÖRBJUDET. Att drapera bostaden i rött när temperatur­en sänks är numera allt annat än otillåtet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden