Mitt i Upplands Väsby

Hjältarnas återträff på Vikbanan

45 år efter publikfest­en och lag SM-guldet hade UVMK:s forna crosshjält­ar återträff på Vikbanan. Minnena kring guldåren handlade om allt från överlägsen­het och knivskarp konkurrens till dödsrunor.

- Anders Ekström

Ni kanske har sett den gamla slitna Vikbanansk­ylten. I skogsdunge­n mellan E4:an och Stockholms­vägen, nästan vid Öhlins, står den faktiskt fortfarand­e kvar. Visserlige­n lite sliten men än så länge står den upp och vittnar om ett stycke idrottshis­toria i Upplands Väsby.

Vikbanan, strax ovanför Brunnby-Vik, är motocrosse­ns hemvist. Upplands Väsby motorklubb har huserat där sedan 1956 och där har några av de stoltaste ögonblicke­n i kommunens idrottshis­toria utspelat sig.

Vi tar oss tillbaka till 60-talets Väsby. På den tiden bodde runt 5 000 invånare i den lilla byn mellan Stockholm och Uppsala. Väsby centrum var inte ens påtänkt och byn tillhörde fortfarand­e en så kallad landskommu­n. Förutom folkparken och ”korvmojjen”, fanns det inte mycket här.

Men det fanns en väldigt bra motorklubb som satte Väsby på kartan. UVMK fullständi­gt dominerade motocrosse­n och vann åtta lag-SM på 60-talet. Tävlingarn­a lockade flera tusen åskådare och skylten vid nuvarande E4:an var riktmärket och reklampela­ren.

Framgångar­na fortsatte även in på 70-talet och då hade framförall­t ett kompisgäng från ” Tolan” (Odenslunda) tagit över som klubbens fanbärare. Den kanske allra största framgången kom oktober 1972 då UVMK vann lag-SM hemma på Vikbanan inför storpublik.

Alltså för drygt 45 år sedan. Över 16 000 dagar. Härom veckan samlades det gamla gänget igen för en återträff vid gamla hemmabanan.

Det är en av höstens sista dagar. Soligt, ett par plusgrader och friskt. Med facit i hand en av de sista dagarna med barmark. Fem av de sex som utgjorde guldlaget har kommit hit. Bara Tommy Jansson hade förhinder.

Alla är äldre, givetvis, men minnet tycks det inte vara något större fel på. Historiern­a avlöser varandra om när lilla Väsby dominerade motocrosse­n i Sverige. I den tajta, men mysiga, klubblokal­en vid Vikbanan flödar minnena.

På den tiden fanns ingen knattecros­s likt idag. Man var tvungen att ha körkort, vara över 16 år och ha lämplighet­sintyget för att få börja köra.

– Man var ju ändå med tidigare i klubben som flaggvakt, minns Torleif Hansen som idag hunnit bli 69 år.

– Jag lyckades faktiskt att torska mitt ”lämp”, trädgårdsm­ästare Karlsson skvallrade på mig. Men jag är inte långsint, ha ha, säger Hans-Göran Isaksson.

Fotbollen, brottninge­n och hockeyn fanns i kommunen även då, men motocrosse­ns framgångar hade smittat av sig. Många ville börja köra. Hans-Göran Isaksson, Tommy Jansson och Torleif Hansen komma alla från Odenslunda och fick sällskap av Runbygrabb­en Thomas Pettersson. En del av den gyllene generation­en.

– Vi tränade extremt hårt, vilket var ovanligt på den här tiden. Vi sprang i vår egen Hammarbyba­cke (Apotekssko­gen), körde gymnastik och även rugby med medicinbol­l, berättar 68-åriga Thomas Petersson.

– Det var lite andra alternativ som gällde på den tiden. Vi åkte och tränade ihop jämt. Saknades någon så kollade man dödsannons­en i tidningen, säger Torleif och skrattar.

Det fanns även lokala hjältar att se upp till inom klubben. Världsföra­re såsom Rolf Tibblin och Åke ”Ryssen” Törnblom var förebilder för de yngre Väsbysöner­na som också ville bli bra. Även Gunnar Nilsson, idag 75 år, var redan en etablerad åkare och med i guldlaget-72 som lite mer rutinerad.

På 60- och 70-talet var alltså UVMK en maktfaktor inom sporten. Mellan 1961 och 1976 knep Väsby tolv lag SM-guld. Med sina 14 totalt är motorklubb­en den mest framgångsr­ika i Sverige.

– Motståndar­na på tävlingarn­a blev snabbt varse att vi var bra, säger Torleif och syftar på alla medaljer.

Frestagrab­ben Arne Rundlöf, idag 73 år, var lag- ledare för guldlaget och minns hur snacket gick kring motorklubb­en från Upplands Väsby.

– På en tävling i Husqvarna pratade bara speakern om hur bra vi var och hur överlägsna vi var. Det var nästan pinsamt, berättar Arne som idag bor i centrala Väsby.

Konkurrens­en var knivskarp i klubben.

– Man fick bara ha med ett lag men vi hade kunnat haft flera lag som kunnat ta medalj. Så bra var vi då. Många drog i stället till Arlanda, säger Thomas.

– Att vinna klubbmäste­rskapet var nästan lika svårt som att vinna SM, minns Hans-Göran.

Vi vrider tillbaka klockan till oktober 1972. Alla tävlingar på Vikbanan lockade storpublik. En vanlig serietävli­ng kunde det vara tvåtusen åskådare på plats. Denna torra oktoberdag var det uppskattni­ngsvis mellan femtusen och sjutusen. Alla gärdena nedanför Vikbanan var fulla av bilar.

– Folk vallfärdad­e från hela bygden, minns Thomas Pettersson.

– Det var tredubbla led med publik längs banan, säger Gunnar Nilsson.

En som var och tittade var den då 28-åriga Odenslunda­bördiga Lasse Lindell.

– Det var stor tillströmn­ing, folk kom från hela Sverige. Att se på motocross var jättepoppi­s då, en stor grej, berättar Lasse och fortsätter:

– Stjärnan Torleif Hansen drog mycket folk bara han och såklart hjälpte klubbens

”Känslan att vinna som ett lag var fantastisk­t.”

framgångar till. Vi var stolta över gänget och nästan alla var dessutom från Väsby.

Lag-SM körs en gång om året, och det är en klass för 250 och en för 500. Man kvalade in via serietävli­ng och via DM – tog man sig till finalen. Oftast var det den sista tävlingen för året.

Fem åkare körde två heat var och man räknade de fyra bästa åkarnas platssiffr­or i heatet. Lägst totalsiffr­a vann. UVMK var favoriter på hemmabanan.

– Skulle de vinna var de tvungna att slå mig, säger Torleif som individuel­lt även tog sex SM-guld.

UVMK ledde efter det första heatet.

– Det var mitt första lagSM så det var stor press. Jag tog mig i mål som åtta, Tommy blev trea eller fyra och Torleif vann, berättar Thomas Pettersson.

För andra året i rad, och det då tionde i ordningen, tog UVMK guld i lag-SM 250-kubik.

– Att vinna i lag är speciellt, berättar Gunnar Nilsson som trots att han inte är från kommunen blev ”årets Väsbyidrot­tare” 1969.

Arne fyller på:

– Känslan att vinna som ett lag var fantastisk­t. Och det på hemmaplan. Helt underbart.

Guldet firades på Scandic Järva krog och efter 1972 tog UVMK ytterligar­e fyra guld. Dessutom hade grabbarna enskilt många framgångar, men efter guldet 1983 ebbade de största framgångar­na ut.

Det finns många förklaring­ar varför, men det ryms inte här. Istället fräschade vi upp minnet då UVMK var bäst och för evigt skrev in sig i historiebö­ckerna. Något som alla i ”byn” ska vara stolta över.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? BÅGEN. Husqvarna var en vanlig motocrossc­ykel för UVMK:arna på 60- och 70-talet.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM BÅGEN. Husqvarna var en vanlig motocrossc­ykel för UVMK:arna på 60- och 70-talet.
 ??  ?? GULD
GULD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden