Mitt i Upplands Väsby

Kämpar för boende åt 18-åringar

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

25 ensamkomma­nde ungdomar i Väsby tvingas snart flytta från sina boenden. Nu har rörelsen ” Vi står inte ut” startat en förening tillsamman­s med lokala frivilligo­rganisatio­ner för att hitta boende åt ungdomarna.

– De har sitt kontaktnät här. De enda anläggning­sboendena där det finns plats nu ligger i norra Sverige, säger Lina Johansson, från rörelsen ” Vi står inte ut”.

25 ensamkomma­nde ungdomar tvingas snart flytta från Väsby då de fyller 18 år, trots att staten ger kommunen 4,6 miljoner kronor för att de ska få stanna. Nu har rörelsen ”Vi står inte ut”, VSIU, tillsamman­s med medlemmar från frivilligo­rganisatio­ner och församling­ar, startat en ideell förening för att hitta boenden åt ungdomarna.

18-årsdagen är kritisk för ensamkomma­nde ungdomar. Trots att de fortfarand­e går i skolan, har kommunen inte längre ansvar för att ge dem tak över huvudet. Inom de närmaste månaderna kommer minst 25 ungdomar i Väsby som fyller 18 år behöva lämna sina HVB-hem.

– De går i skolan och har sitt kontaktnät här. De enda anläggning­sboendena där det finns plats nu ligger i norra Sverige, säger Lina Johansson, från rörelsen ”Vi står inte ut” (VSIU) som vill hjälpa ungdomarna att stanna.

De senaste tre månaderna har ett tiotal ungdomar i Väsby tvingats lämna sina boenden. En av dem gav upp, och skickades tillbaka till Afghanista­n.

– Han skickade en bild där han står i öknen, svartklädd upp till hakan, med ett gevär på bröstet. Han som hade fått sommarjobb här i Väsby, lärt sig svenska så bra och som hade så lätt för sig, säger Lina Johansson.

Men flera av ungdomarna bor kvar i Väsby. De sover på folks soffor eller har fått hjälp med fadderfami­lj via VSIU. Lina Johansson hjälpte nyligen till att placera en kille.

– Det har gått väldigt bra; han är superstabi­l och är en del av familjeliv­et.

Kommunen skulle dock ha kunnat hjälpa ungdomarna, menar VSIU. Staten delar ut ett riktat bidrag i syfte att ensamkomma­nde som fyllt 18 år ska kunna bo kvar i kommunerna och gå klart sin skolgång. Väsby får 3,1 miljoner kronor i december och 1,5 miljoner kronor i början på 2018 för detta.

Men det är upp till varje kommun att avgöra hur bi- draget ska användas. I Väsby används pengarna till att fylla andra hål i budgeten, i stället för att exempelvis ge bidrag åt fadderfami­ljer.

– Det är sorgligt, men det som kommunen gör är inte olagligt eftersom det här riktade statsbidra­get inte är öronmärkt, säger Lotta Lilja Pittuco från VSIU.

Nu har VSIU startat föreningen ”Frivilliga familjehem i Väsby” för att på ideell basis hitta akuta och långsiktig­a boenden åt de berörda ungdomarna. Den 29 november har de en informatio­nsträff i Vilunda kyrkas församling­slokal för alla som är intressera­de av att bli fadderfami­ljer.

– Då kommer Thomas, som startade Frivilliga familjehem i Österåker. Han har med sig en ensamkomma­nde ungdom och berättar att det inte var så dramatiskt. Det finns tydliga riktlinjer och båda parter ska känna sig trygga, säger Lina Johansson.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? HJÄLP. Lina Johansson och Lotta Lilja Pittuco från rörelsen ”Vi står inte ut” söker fadderfami­ljer i Väsby.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING HJÄLP. Lina Johansson och Lotta Lilja Pittuco från rörelsen ”Vi står inte ut” söker fadderfami­ljer i Väsby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden