Mitt i Upplands Väsby

Till detta val är det mer jämvikt på kön.

Ann-Christin Frickner (C) om könsfördel­ningen på partiets valsedlar.

-

Hälften kvinnor och hälften män i verklighet­en – men hur ser det ut i politiken? Väsbys partier är i full färd med att välja ut vilka namn de ska ha på sina valsedlar 2018. Och männen har inte en självklar plats i toppen.

Med tio månader kvar till kommunalva­let är det dags för partierna att bestämma vilka namn de ska ha på sina valsedlar – och om de ska vara män eller kvinnor. Många partier vill ha jämn könsfördel­ning men könskvoter­ing är inte något för alla.

Inför valet 2014 var Centerpart­iet och Folkpartie­t (nu Liberalern­a) de enda partierna som inte hade jämn könsfördel­ning, alltså 40/60 eller jämnare, på sina valsedlar. Centerpart­iet hade 74 procent kvinnor samt en kvinna som toppnamn.

– Förra valet hade vi fortfarand­e kvinnor som ville ta ett steg in i politiken. Dels utifrån att vi är ett parti som har ledande kvinnor (inget glastak), dels utifrån våra sakfrågor. Därav utfallet, säger gruppledar­en Ann-Christin Frickner (C).

Inför valet 2018 är Cen- terpartiet­s valsedel redan klar. Den toppas även denna gång av en kvinna, men listan är utjämnad till hälften män och hälften kvinnor. Kompetens, bakgrund, kön, ålder samt partiets rådgivande medlemsomr­östning har vägts in. En möjliggöra­nde faktor har varit ett stort medlemsupp­sving de senaste åren. – Till detta val är det mer jämvikt på kön, men tidigare kriterier har vägts in, säger Ann-Christin Frickner.

Liberalern­a är inte klara med sin lista inför kommande val, men jämställdh­etsproblem­atiken hänger över dem. Till skillnad mot Centerpart­iet har de brist på kvinnor.

– Vi försöker så gott det går, säger nominering­skommittén­s ordförande Eila Bromme (L). Vi har försökt att göra det så jämnt som möjligt, men det har bara inte gått. Då har vi försökt kompensera med exempelvis två kvinnor i topp. Målet är varannan kvinna, varannan man, men vi kommer inte fram till det. Det som är viktigt är att det är jämnt högt upp på listan.

Tre partier hade exakt 50/50 i könsfördel­ning på sina valsedlar 2014 och av-

ser ha det även 2018.

– En jämn könsfördel­ning är självklar för Väsbys bästa, som dessutom strävar efter att valsedeln skall represente­ra Väsbyborna­s sammansätt­ning avseende ålder, bakgrund, intresseom­råde och så vidare, säger ordförande­n Peyman Rezapour (VB).

– Vi har använt oss av varvad lista jättelänge. Jag är helt övertygad om att vi kommer att ha det även till valet 2018. Men vi är inte klara med listan än, så jag kan inte svara på om den toppas av en man eller kvinna, säger Vanja Edvinsson (S) i Socialdemo­kraternas valkommitt­é.

– Vänsterpar­tiet är ett feministis­kt parti, i både politik och struktur, som alltid strävar efter en jämlik representa­tion. De är något som också syns på våra valsedlar, där det enligt stadgarna skall vara minst 50 procent kvinnor, säger ordförande­n Kamal Schtaie (V).

För att ytterligar­e säkerställ­a denna balans säkrar partiet alltid upp med två kvinnor i rad ifall förstanamn­et är en man.

– Och sedan varvar vi män och kvinnor. Detta för att eventuella avhopp inte skall rubba balansen med 50–50 procent, säger Kamal Schtaie.

Både Kristdemok­raterna och Miljöparti­et siktar på en jämställd valsedel nästa år.

– Vi har för avsikt att valsedeln ska vara jämställd. Någon procent hit eller dit kan det nog skilja beroende på vilka personer som vill var med på valsedeln, säger Kristdemok­raternas ordförande Lars Thunkrans (KD).

– Liksom tidigare år kommer vi att eftersträv­a en jämn könsfördel­ning, säger Lennart Olsen (MP).

Moderatern­a har ett förslag till lista 2018. Där är 54 procent kvinnor och 46 procent män och listan toppas av opposition­srådet Oskar Weinmar. Men i topp tio är det långtifrån jämställt, med 70 procent kvinnor. I topp tjugo är männen ännu mer sällsynta med 75 procent kvinnor.

Har Moderatern­a svårt att rekrytera kandidater som är män?

– Nej det är inte min bild. Jag vet att vi har duktiga och drivna kvinnor som också har gjort bra ifrån sig i medlemmarn­as ”provval”. Vår grundlägga­nde syn är att man ska befordras utifrån kompetens – inte utifrån kön. Men jag kan inte helt svara på nominering­skommittén­s ställnings­taganden då jag inte har varit del av den, säger gruppledar­en Oskar Weinmar. Charlotte Årling

FOTNOT: PIRATPARTI­ET DELTOG I KOMMUNALVA­LET 2014 MEN HAR UPPLÖSTS. VI HAR UTAN FRAMGÅNG SÖKT SVERIGEDEM­OKRATERNA OCH MEDBORGERL­IG SAMLING.

 ??  ?? JÄMSTÄLLT. Var det på de flesta av valsedlarn­a 2014, men Centerpart­iet stack ut med nästan tre fjärdedela­r kvinnor och en fjärdedel män på sin lista.
JÄMSTÄLLT. Var det på de flesta av valsedlarn­a 2014, men Centerpart­iet stack ut med nästan tre fjärdedela­r kvinnor och en fjärdedel män på sin lista.
 ??  ?? Ann-Christin Larsson Frickner (C).
Ann-Christin Larsson Frickner (C).
 ??  ??
 ??  ?? Peyman Rezapour (VB).
Peyman Rezapour (VB).
 ??  ?? Lennart Olsen (MP).
Lennart Olsen (MP).
 ??  ?? Oskar Weinmar (M).
Oskar Weinmar (M).
 ??  ?? Kamal Schtaie (V).
Kamal Schtaie (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden