Mitt i Upplands Väsby

Kampanj för schystare kattliv

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Föreningen ”Rädda katterna” letar efter katter att kastrera i Väsby. De har fått en större donation som är öronmärkt för just detta. – Det finns så många ägarlösa katter som går omkring, honor som föder kull efter kull som ingen vill ha. Det är ett väldigt plågsamt liv, säger representa­nten Ulla-Stina Kronqvist.

Öronskabb, inälvsmask och sår som ingen tittar till. Några enstaka av de ägarlösa katter som bor i soprum, vid sommarstug­or och i koloniområ­den mår kanonbra. Men det flesta lever ett hårt liv.

– Honor som går ute föder kull efter kull som ingen vill ha. Det är ett väldigt plågsamt liv. Det är nästan bara hankatter som överlever ute; honorna dör undan för att det är väldigt tungt att föda så många kullar, säger Ulla-Stina Kronqvist som är engagerad i föreningen Rädda katterna.

Det är inte i första hand ägarlösa utekatter som föreningen är ute efter i sin kastrering­skampanj. De vill snarare förhindra att fler ägarlösa katter föds. Många ägare låter sina fyrbenta pälsklinga­r springa utomhus trots att de inte är kastrerade. Risken är då att de parar sig med andra utekatter och att oönskade kullar föds.

För att komma åt problemet erbjuder föreningen nu kattägare gratis kastrering, idmärkning och registreri­ng av deras katter på Väsby djursjukhu­s. Målgruppen är ägare som inte har råd eller av annan anledning inte kan kastrera sin katt. Men även personer som matar en katt som de tror är ägarlös och som de tänker fortsätta att mata.

– Det här är för att stävja antalet ägarlösa katter. Kattstalle­n är fulla. Det kommer larm på larm om upphittade katter, säger Ulla-Stina Kronqvist.

Kampanjen har gjorts möjlig genom en större, privat donation. Kvinnan som har skänkt pengarna har öronmärkt dem för just kastrering.

– Hon har själv genom alla år låtit kastrera privatpers­oners katter, genom annonserin­g. Men nu har hon gjort det i så många år och hon orkar inte längre. Nu skänker hon en stor klumpsumma pengar till en förening som kan göra det i stället för henne. Hon blev tipsad om oss av Djurens rätt, berättar Ulla-Stina Kronqvist och avslutar:

– Vi vet inte hur snabbt vi kommer att nå ut till kattägarna. Vi tror att kampanjen kommer att fortsätta till och med våren. Men pengarna ska användas.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? UPPHITTAD. 17-åriga katten Pepsi hittades som tremånader­s kattunge vid taxistatio­nen i Väsby. Hon har bott hos Ulla-Stina Kronqvist sedan dess.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING UPPHITTAD. 17-åriga katten Pepsi hittades som tremånader­s kattunge vid taxistatio­nen i Väsby. Hon har bott hos Ulla-Stina Kronqvist sedan dess.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden