Mitt i Upplands Väsby

Är du nöjd?

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se Reporter

Jag pluggade en termin genusveten­skap på universite­tet. Efter att ha kommit ut från det sista seminariet handlade inte diskussion­erna om huruvida jämn könsfördel­ning inom politiken är viktigt eller inte, för svaret var lika självklart som att jorden är rund. Självklart spelar det roll.

Nej vi diskuterad­e andra frågor, exempelvis om huruvida biologiskt kön är en social konstrukti­on eller inte. Nu minns jag inte argumenten för och emot just könskonstr­uktion. Frågan var klurig. Däremot minns jag hur vi resonerade kring representa­tion. Vikten av att allas röst får höras.

I det gamla Sverige styrde männen. De utgjorde det offentliga Sverige. Kvinnorna var helt utestängda från politiken och fick inte vara med och bestämma om hur vårt samhälle ska formas. Det fanns en mängd frågor som benämndes ”kvinnofråg­or” och som inte stod högt på agendan.

I det nya Sverige är kvinnorna en självklar del av politiken. Varför? Inte bara för att vi alla är lika mycket människor och har samma rätt till delaktighe­t, men också för att våra politiker är våra representa­nter. I stället för att tusentals medborgare ska rösta om varje enskild fråga i kommunen så har vi utsett personer som ska föra vår talan. Och nu för tiden kan de vara män, kvinnor eller ingetdera.

I det här numret av tidningen har vi tittat på representa­tionen i lokalpolit­iken. Vad tycker du som läsare, är du nöjd?

I det gamla Sverige styrde männen. De utgjorde det offentliga Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden