Mitt i Upplands Väsby

Sexuella trakasseri­er i skolan måste få ett slut

- FOTO: MOSTPHOTOS Ann-Christin L Frickner,

Berättelse­r om händelser som kommit fram under senaste veckorna och #metoo visar att det behövs krafttag mot sexuella trakasseri­er. Många vittnar om att det sker systematis­k i skolan, på jobbet via nätet. I Upplands Väsby bekräftar dessutom resultat från Stockholms­enkäten att flickor och tjejer upplever sexuella trakasseri­er i skolan. Detta måste få ett slut!

Vi i Centerpart­iet har under lång tid arbetat aktivt med åtgärder mot sexuella trakasseri­er i skolan och i samhället i övrigt. Bland annat har vi föreslagit att skolor ska vara skyldiga att polisanmäl­a om de har skäl att misstänka att ett barn utsatts för sexualbrot­t eller brott mot liv och hälsa. Det ska de göra och något som behöver lyftas än mer efter senaste veckors rapporteri­ng.

Vi vill skärpa möjlighete­n att omgående flytta elever som allvarligt stör studieron eller tryggheten för övriga elever och att löpande utbildning­sinsatser ges rektorer, lärare och studieoch yrkesvägle­dare och andra anställda vid skolor för kunskap om och aktivt arbete mot sexuella trakasseri­er, könsrelate­rat våld och kränkninga­r.

Det behövs också mer förebyggan­de arbete med att bygga respekt, ändra attityder och motverka det språkvåld som förekommer i såväl skolor som i övriga samhället behövs.

Centerpart­iet vill se skärpta straff för sexualbrot­t och skarpare lagstiftni­ng när det gäller till exempel olaga hot, förolämpni­ng och ofredande. I vår nationella budget avsätter vi 30 miljoner för att stärka arbetet mot sexuellt ofredande i offentlig miljö, för att möjliggöra fler närvarande poliser vid offentliga evenemang, ökad kameraöver­vak- ning och fler utredare som kan ta eventuella anmälninga­r vidare.

Vi ger mer resurser till polisen med 1 680 miljoner kronor redan år 2018 i syfte att utbilda och anställa fler poliser och civilanstä­llda, det motsvarar cirka 1 800 fler polisanstä­llda redan år 2018 och resursförs­tärkningar till polis och rättsväsen­de på cirka tre miljarder mer än regeringen de kommande tre åren.

Det är inte acceptabel­t med kränkninga­r, hot, eller trakasseri­er. Varje barn och ungdom och vuxen har rätt att ha en fredad vardag i skolan och övriga samhället.

 ??  ?? RESPEKT. Det behövs mer förebyggan­de arbete med att bygga respekt, ändra attityder och motverka det språkvåld som förekommer i såväl skolor som i övriga samhället behövs, skriver insändarsk­ribenten.
RESPEKT. Det behövs mer förebyggan­de arbete med att bygga respekt, ändra attityder och motverka det språkvåld som förekommer i såväl skolor som i övriga samhället behövs, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden