Mitt i Upplands Väsby

Änglavakt flyttar in i bilen

Resan mot den självköran­de bilen är påbörjad. I framtida Toyotabila­r kommer det att installera­s såväl en chaufför som en skyddsänge­l.

- Text: Maria Dahlin | Foto: Toyota

Vi kör i 70 kilometer i timmen, rakt mot figuren som irrat sig ut i vägbanan. Varenda nerv i kroppen varnar, reflexerna blixtrar i armarna som vill ta tag i ratten och styra undan. När vi bara är några meter från krock börjar displayen på instrument­brädan blinka och bilen bromsar kraftigt samtidigt som den styr runt den lyckosamma krockdocka­n, som i dag klarar sig utan en skråma. Allt sker utan att vi behöver trampa på bromsen eller vrida ratten. Vi sitter i en Lexus LS, utrustad med Toyotas senaste autobromst­eknik. Med hjälp av radar och kamera inte bara bromsar bilen, utan styr också runt hindret samtidigt som den håller sig kvar i samma körfält.

Men det finns också en mer långsiktig plan hos Toyota. För att bilarna ska bli säkrare måste man reducera det som gör dem osäkra – den mänskliga faktorn.

Som så många andra bil- tillverkar­e har Toyota siktet inställt på att en dag kunna massproduc­era bilar som kan köra själva. Men vägen till full autonomi är lång. I nuläget samlar Toyotas tekniker in data om olika trafikscen­arier. Utifrån det lär de bilen vad som är vad och hur den borde agera i olika situatione­r.

Nästa steg för att avancera till högre självköran­de nivåer är artificiel­l intelligen­s, eller ”deep learning”. Att bilen lär sig resonera och får förmågan att förutse vad som ska hända.

– Det klassiska exemplet är att du ser en boll rulla ut på gatan. Som människa lättar du automatisk­t på gaspedalen, för du vet att det kommer ett barn och jagar efter den där bollen. Mänskligt beteende är svårt att efterlikna. Vi gör det genom empati, vi förutser vad andra i trafiken ska göra genom att sätta oss in i deras situation: ”Om jag var den där cyklisten, vad skulle jag göra nu?” Det är en så hög nivå av resonerand­e att dit har vi inte kommit än, säger Gill Pratt som är chef för nyetablera­de Toyota Research Institute i USA, där det bedrivs forskning om artificiel­l intelligen­s.

Det finns en tveeggad inställnin­g hos Toyota när det gäller självköran­de bilar. I framtida bilar finns det både chaufför och skyddsänge­l.

Chaufförlä­get är när bilen transporte­rar människan om hen inte orkar eller kan köra. Om människan i stället väljer att ta kommandot sker körningen under överinseen­de av skyddsänge­ln, som griper in om den anser att den mänskliga föraren inte kommer att klara av en besvärlig situation.

 ??  ?? RADAR. Autobroms som styr undan fotgängare. Med hjälp av radar och kamera inte bara bromsar bilen, utan styr också runt krockdocka­n samtidigt som den håller sig i kvar samma körfält.
RADAR. Autobroms som styr undan fotgängare. Med hjälp av radar och kamera inte bara bromsar bilen, utan styr också runt krockdocka­n samtidigt som den håller sig i kvar samma körfält.
 ??  ?? FORSKNING. Gill Pratt är chef för Toyota Research Institute i USA.
FORSKNING. Gill Pratt är chef för Toyota Research Institute i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden