Mitt i Upplands Väsby

Bohman vill bevara Optimusvil­lorna

Kommunen planerar inte något bostadsbyg­gande vid Optimusväg­en JM vill riva de gamla trävillorn­a längs Optimusväg­en och ersätta dem med flerfamilj­shus. Men det säger kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S) nej till. – Vi har ingen som helst vilja

- TIPSA MIG Frida Gunner Brooke, nyhetschef Telefon: E-post: 070-78 78 708 redaktion@viivasby.se Charlotte Årling

Byggbolage­t JM vill köpa villorna på Optimusväg­en för att riva dem och bygga nytt. Men kommunsty- relsen ordförande Mathias Bohman (S) tycker inte att området ska förtätas.

Vi i Väsby har tidigare berättat att byggbolage­t JM vill köpa de gamla trävillorn­a längs Optimusväg­en och riva dem för att ge plats åt flerfamilj­shus. Många boende i området har hört av sig till kommunen med sin oro, även några av de fastighets­ägare som JM hade kontaktat och gett anbud.

Kommunens högsta politiker Mathias Bohman (S) säger nu att det inte är aktuellt att ersätta trävillorn­a med flerfamilj­shus.

– De som bor i de aktuella husen kan vara lugna med att kommunen inte planerar något bostadsbyg­gande där. Området är omtyckt av de boende, uppskattas av Väsbybor i allmänhet och represente­rar värdefulla och viktiga årsringar för Väsbys historia. Vi har inga som helst planer, tankar eller vilja att bostadsutv­eckla där, säger han. Varför? Ni vill ju ändå göra Väsby till stad, och det här området ligger nära stationen.

– Vi bygger och förtätar i många områden som ligger nära kollektivt­rafik. Skälet till att bostadsutv­eckling inte finns i tankarna vid de gamla husen på Optimusväg­en, är att de är årsringar och en del av Väsbyhisto­rien som vi vill bevara.

Liksom kommunens stads utveckling­schef Fred- rik Drotte sade i höstas, påpekar Mathias Bohman att det skulle krävas en kulturhist­orisk utredning innan någon bostadsutv­eckling skulle komma på fråga.

– Innan man ens kan lyfta på locket för att tänka på bostadsutv­eckling i ett sådant område så är det viktigt att gå igenom det noggrant och göra kulturhist­oriska utredninga­r. Viktiga delar av Väsbyhisto­rien ska inte för- svinna, tvärtom ska de bevaras, säger han och avslutar:

– När en byggherre går ut och tänker bostadsutv­eckla, så kan det sprida en oro. Därför vill jag vara tydligt med att det inte är aktuellt och att det inte finns några som helst planer på bostadsutv­eckling där från den styrande majoritete­ns sida.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? RIVA. JM vill köpa de gamla husen längs Optimusväg­en och ersätta dem med flerfamilj­shus. Mathias Bohman (S). RIVNING.
Vi i Väsby berättade i höstas om JM:s planer för de gamla trävillorn­a längs Optimusväg­en: köpa, riva och ersätta med flerfamilj­shus.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING FOTO: CHARLOTTE ÅRLING RIVA. JM vill köpa de gamla husen längs Optimusväg­en och ersätta dem med flerfamilj­shus. Mathias Bohman (S). RIVNING. Vi i Väsby berättade i höstas om JM:s planer för de gamla trävillorn­a längs Optimusväg­en: köpa, riva och ersätta med flerfamilj­shus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden