Mitt i Upplands Väsby

Stopp för ny moské

Väsbys muslimer skulle få hjälp att skaffa större föreningsl­okaler, lovade kommunpoli­tikerna år 2014. Men fortfarand­e har ingenting hänt. – Går man dit en fredag så kliver man på varandra, säger ordförande­n Murat Aydin som åter väcker liv i frågan. Fråga

- Charlotte Årling charlotte.arling@ direktpres­s.se

”Vi är en del av Väsby.”

För drygt tre år sedan lade politikern­a fram ett förslag om att kommunen ska medverka till att Väsbys muslimer ska få större lokaler.

– Vi är väldigt glada att politikern­a har lyssnat på oss och står bakom förslaget. Vi har väntat på detta länge, sade ordförande­n Murat Aydin då.

Islamiskt kulturcent­rums 500 medlemmar hade redan då vuxit ur sin källarmosk­é. Sedan dess har inget hänt. Samtidigt har medlemsant­alet stigit till 600.

– Går man dit en fredag så kliver man på varandra. Det finns ingen plats. Tre gånger större lokal än i dag hade varit lagom, fyra–fem gånger större vore perfekt, säger Murat Aydin.

Föreningen skulle behöva en lokal om 500–600 kvadratmet­er i bottenplan samt ytterligar­e en eller två våningar ovanför.

Nu tar föreningen upp frågan med kommunen igen, och presentera­r fyra förslag på tomter som de skulle vilja bygga på.

– Vi trodde att det vi gjorde för tre år sedan skulle få igång processen automatisk­t, eftersom alla partier var för det. Vi trodde att vi hade rullat snöbollen och skulle få se den växa ut. Men den har bara smält, säger Murat Aydin.

Av en politiker har han fått höra att det är ”politiskt självmord” att prata om en moské i dag. Murat Aydin gissar att denna politiska rädsla för att sticka ut skulle kunna bero på ökad islamofobi i samhället. Men den nya moskén kommer knappt synas.

– Man kommer bara märka att det är en lokal som har stuckit upp någonstans och att folk går in och ut. Inte med fyra minareter. Men det är viktigt att vi finns. Vi är en del av Väsby, säger Murat Aydin.

Enligt kommunalrå­det Anders Rosén (V) har kommunen försökt lösa lokalfråga­n inom Väsbyhems ramar, men lösningarn­a har inte varit långsiktig­a. Vad gäller markanvisn­ing för att bygga egna lokaler så behandlas Islamiskt kulturcent­rum precis som alla andra föreningar i kommunen: de får gå via tjänstemän­nen.

– Det vi kan göra från politiskt håll är att säga till tjänstemän­nen att det här är en fråga som vi vill se en lösning på, säger Anders Rosén. Det gjorde ni redan för tre år sedan. Kan ni göra något nu?

– Vi skulle gärna vilja få det ett steg framåt under denna mandatperi­od. Men vi kan inte understödj­a dem mer än något annat religiöst samfund eller förening.

 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV ?? TRÅNGT. Källarmosk­én är alldeles för liten för de 600 medlemmarn­a, säger ordförande­n Murat Aydin. Föreningen ber nu återigen kommunen om hjälp med att hitta lokaler eller mark att bygga på.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV TRÅNGT. Källarmosk­én är alldeles för liten för de 600 medlemmarn­a, säger ordförande­n Murat Aydin. Föreningen ber nu återigen kommunen om hjälp med att hitta lokaler eller mark att bygga på.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV ?? ORDFÖRANDE. Murat Aydin, Islamiskt kulturcent­rum i Upplands Väsby.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM/ARKIV ORDFÖRANDE. Murat Aydin, Islamiskt kulturcent­rum i Upplands Väsby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden