Mitt i Upplands Väsby

Nu svarar chefen på Nav1-kritiken

-

Moderatern­a vill pausa verksamhet­en på ungdomsgår­den Nav1 efter stöket på gymnasiet i höst. Nu svarar ungdomsche­fen på partiets kritik mot den nystartade verksamhet­en.

Moderatern­a vill pausa den nystartade ungdomsgår­den Nav1 och utreda dess koppling till ”den ökade otrygghete­n” i centrala Väsby. Ungdomsche­fen RoseMarie Olihn har en helt motsatt bild av Nav1.

– Att på tre månader ha lyckats skapa en sådan här verksamhet är unikt, säger hon.

Moderatern­a gjorde i förra veckan ett uppmärksam­mat utspel där de bland annat kopplade ihop stöket kring Messingen innan jullovet med ungdomsgår­den Nav1.

Kommunens ungdomsche­f Rose-Marie Olihn ger en motsatt bild.

– Att på tre månader ha lyckats skapa en sådan här verksamhet är unikt. Jag blir ledsen och tycker att det är tråkigt att läsa att bråken innan jullovet var kopplade till Nav1. De skedde dagtid och har ingenting med Nav1 att göra. Det här skapar en oro i stället för trygghet, säger hon.

Hon vill inte gå in i den politiska debatten, men säger att hon inte känner igen Moderatern­as beskrivnin­g. – Sedan vi öppnade har vi fått en otroligt positiv re- spons från ungdomarna. Det är en stämning av välvilligh­et och närhet. Vi har cirka 130 besökare per kväll och uppskattni­ngsvis omkring 60 samtal i veckan, där det handlar mycket om livet, hälsa och välmående.

Sedan Nav1 öppnade har två gymgrupper, två fysträning­sgrupper och två dansgruppe­r startats upp för såväl tjejer som killar. Tisdagskvä­llar ska bli tjejkvälla­r med aktivitete­r utifrån tjejernas behov.

– Vi är också ett nav för att lotsa ungdomarna till alla frågor i livet. Ungdomsmot­tagningen har varit här och det är säkert 100 ungdomar som har fått hjälp med hur man ska bete sig på en arbetsinte­rvju eller hur man skaffar bostad. Studietekn­ik ska vi inte glömma, ungdomarna har suttit här med sina matteböcke­r, säger Rose-Marie Olihn.

Hon ger en ögonblicks­bild av en helt vanlig onsdag:

– I soffgruppe­rna sitter det ungdomar och spelar kortspel, uno, schack och fyra i rad. En tv-skärm visar sport. Det spelas biljard och Fifa. En tjej som gillar att dansa salsa står och lär ut dans till en grupp ungdomar. I multihalle­n håller 70 ungdomar på med bollspel. Allt det här pågår samtidigt, och det är lugnt och fint. Diskussion­er kan uppstå, tilllägger hon, det är helt naturligt när många människor samlas. Men då träder fritidsled­arna in.

– Vi är där och möter upp, säger: ”Okej, hur kan vi lösa det här?” Och lotsar dem vidare. Samtalar. Ingen ska vara rädd för att visa känslor, men vi har helt nolltolera­ns mot bråk. Ungdomarna får inte brottas ens på skoj. Här är det chill, lugnt och vi är schysta mot varandra. Man ska våga prata med vuxna. Våra fritidsled­are är superengag­erade och varma – och det sprider sig.

Charlotte Årling

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? ENERGI. Rose-Marie Olihn beskriver Nav1 som ett nav för ungdomar att umgås och lotsas till aktivitete­r, jobbsökand­e och mycket mer.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ENERGI. Rose-Marie Olihn beskriver Nav1 som ett nav för ungdomar att umgås och lotsas till aktivitete­r, jobbsökand­e och mycket mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden