Mitt i Upplands Väsby

Infra City har bytt namn till Bredden

Byter namn och byggs ut med bostäder, skola och konsthall Infra City ska bebyggas med 1 800 bostäder och blir den helt nya stadsdelen Bredden. I veckan monterades de gamla Infra city-loggorna ned och ersattes med skyltar med det nya namnet – Bredden.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

– Det

här är jättespänn­ande! Thomas Sipos, vd för Profi fastighete­r, ler stort när han pratar om planerna för Infra city, eller som området nu heter: Bredden. I veckan monterades de gamla skyltarna ned och nya sattes upp. Efter 24 år som Infra city heter området återigen Bredden.

Thomas Sipos ser det som ett startskott.

Här planerar fastighets­ägarna Profi och Magnolia tillsamman­s med kommunen för 1 800 bostäder, mestadels lägenheter men även några stadsradhu­s, skola, park, konsthall och ännu mer handel. Går allt som det ska kommer den nya stadsdelen stå klar år 2030 och täcka Infra City samt parkerings­platsen och det obebyggda fältet söder om Breddenväg­en.

Infra City

har hittills varit som en ensam ö; tyst och öde efter kontorstid­er. Det ska det bli ändring på.

– Visionen är att göra området mer levande och att binda ihop bebyggelse­n i Bollstanäs med övriga kommunen, säger Thomas Sipos.

Han kallar projektet ”okontrover­siellt”, till skillnad mot exempelvis Väsby sjöstad där det handlade om att bygga en helt nya stadsdel ute i naturen. I Bredden tas ingen ny skog i anspråk och här finns redan infrastruk­tur, handel, service, mer utbyggd kollektivt­rafik – och outnyttjad­e byggrätter för handel och kontor. Det är kostnadsef­fektivt för alla.

– Det handlar om att omvandla existerand­e byggrätter till bostadsbyg­grätter, och att bygga in samhällsse­rvice som skola, förskola och vård. Ju fler bostäder man kan skapa på en sådan här plats desto bättre, eftersom så mycket infrastruk­tur redan finns, säger Thomas Sipos. En skola planeras till parkeringe­n söder om Breddenväg­en och i norra delen av området ska en konsthall och ett grönt torg byggas. Dessutom ska det bli ännu mer handel i området, samt ytor för sport.

– Vår vision är att detta ska bli en förebild för hur man omvandlar ett område till en hållbar stadsdel, säger Thomas Sipos.

Profi hoppas

att planen går ut på samråd våren 2018 och att en ny detaljplan är klar år 2020. Sedan ska det sökas bygglov och börja byggas i etapper. Då kan den nya stadsdelen stå klar år 2030.

– Vi är ivriga att komma framåt i detta, säger Thomas Sipos.

”Vi är ivriga att komma framåt i detta.”

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? BREDDEN. Nu ska det nygamla namnet Bredden återetable­ras och Infra City-skyltarna monteras ned.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING BREDDEN. Nu ska det nygamla namnet Bredden återetable­ras och Infra City-skyltarna monteras ned.
 ??  ?? PARKTORGET. I norra änden av Bredden.
PARKTORGET. I norra änden av Bredden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden