Mitt i Upplands Väsby

Böckerna för tunga för biblioteke­t

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Upplands Väsby bibliotek kan inte ha alla sina böcker framme och placerade i hyllor – för golvet håller inte för tyngden. Nu letar kommunen efter nya lokaler som pallar trycket.

Att placera biblioteke­t i Messingen var tänkt som en provisoris­k lösning, som har varit verklighet i över fem år.

– På flera sätt har detta blivit en omtyckt plats, det är mycket rörelse och ligger nära stationen, säger kom- munalrådet Mathias Bohman (S).

Men det finns en mycket uppenbar nackdel.

– Litteratur­en får inte plats, säger Mathias Bohman.

– Plats får den, men golven orkar inte med den, tilllägger Ann-Christin Jyttner (S), vice ordförande i kulturoch fritidsnäm­nden. Lokalen är inte byggd för att klara tyngden från alla böcker, så en hel del måste förvaras undanstopp­ade i magasin. Dessutom är studieytor­na för små och Väsby nya gymnasium, som ligger i samma byggnad, väntas växa och behöva större lokaler. I december fick kommunstyr­elsen och kultur- och fritidsnäm­nden därför i uppdrag att utreda en framtida lokaliseri­ng och utformning av biblioteks­verksamhet­en.

Projektet kommer att ta tid, och hänger ihop med andra kommande byggen: ett nytt kommunhus, Optimusomr­ådet, Väsby entré, det gamla medborgarh­uset.

– Vi känner ett ansvar för att tänka rätt, säger Mathias Bohman och tillägger att det inte är politikern­as uppgift att gissa var biblioteke­t ska ligga.

Men: det bör ligga kollektivt­rafiknära och centralt, och ta rollen som ”community center” – ett självklart nav där medborgarn­a kan ha kontakt med kommunen.

– Väsby entré och det gamla medborgarh­uset är exempel på jättebra lägen som kunde fungera, säger han.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? TUNGT. Böckerna väger för mycket för golvkonstr­uktionen, så många måste förvaras i magasin.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING TUNGT. Böckerna väger för mycket för golvkonstr­uktionen, så många måste förvaras i magasin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden