Mitt i Upplands Väsby

”Snart kommer vi inte utanför dörren”

Det dröjer innan Väsby Entré står klart. Under tiden kanske inte bara dagstidnin­garna utan också bokutgivni­ngen blir helt digital, skriver Börje Karlsson.

-

Alla människor i det här landet går inte runt och ofredar folk eller deltar i gängkrig. Det finns fortfarand­e hyggliga och ansvarskän­nande individer. Jag mötte själv en av dem häromdagen på Centralväg­en i Väsby.

Jag skulle besöka biblioteke­t i Messingen och parkerade bilen en bit därifrån. I hastighete­n glömde jag kvar kreditkort­et i parkerings­automaten, vilket jag upptäckte först när jag skulle förlänga parkerings­tiden efter en timme. Förargligt! Kortet var naturligtv­is borta, men på automaten hade någon tejpat upp en handskrive­n lapp: OKQ8-kort upphittat, ring det här telefonnum­ret.

Jag rev bort lappen och skulle återvända till biblioteke­t när en man kommer utrusande från en port på andra sidan gatan. Det var han som skrivit lappen. Han hade sett mig från fönstret och förstod att kortet tillhörde mig. Jag slapp spärra kortet och behövde inte besvära hustrun med bortförkla­ringar om vart det tagit vägen.

Det är oväntade händelser av det här slaget som gör att man trots gängbråk, kyla och pendeltågs­trassel ändå tycker att Sverige är ett bra land att leva i. Nere på biblioteke­t möts jag av ett anslag om att Expressen och Aftonblade­t inte längre finns i tidningshy­llorna. Det beror inte på att biblioteks­ledningen vill skydda Väsbyborna från skvaller och obehagliga nyheter, utan är en ekonomisk fråga. Det kostar en hel del att tillhandah­ålla tidningar och ledningen anser att pengarna bättre behövs till något annat än kvällstidn­ingar.

DN och Svenskan och en del landsortst­idningar är fortfarand­e tillgängli­ga, och en trappa upp hittar man dessutom intressant­a magasin som Hemslöjd, Kattliv, Båtnytt och PRO-Pensionäre­n.

Det har varit litet stökigt i och kring Messingen under en tid och den borgerliga opposition­en kopplar ihop det med ungdomsgår­den Nav1, som öppnades i Kulturhuse­ts bottenvåni­ng för några månader sedan. Bråkstakar kommer farande från olika håll i regionen, sägs det. Opposition­spartierna be-

Det är oväntade händelser av det här slaget som gör att man trots gängbråk, kyla och pendeltågs­trassel ändå tycker att Sverige är ett bra land att leva i.

gär nu i en skrivelse till kommunstyr­elsen att Nav1 temporärt stängs och att en alternativ lokaliseri­ng utreds.

Ärendet har skickats till kommunledn­ingskontor­et för ”beredning”, som det heter, och tas sedan upp på nytt i kommunstyr­elsen. Det är ingen hemlighet att många biblioteks­besökare är missnöjda med etablering­en i Kulturhuse­t. Föreningen ”Biblioteke­ts vänner” har uppmanat kommunen att försöka hitta andra lokaler. Kulturoch fritidsnäm­nden säger nu i sin verksamhet­splan för 2018-2020 att frågan ska utredas.

Ett alternativ som varit på tapeten är att inrymma biblioteke­t i den bebyggelse som planeras runt järnvägsst­ationen, det som kallas Väsby Entré.

Det kommer emellertid att dröja minst åtta-nio år innan Väsby Entré står klart. Vem vet, under tiden kanske inte bara dagstidnin­garna utan också bokutgivni­ngen blir helt digital och bara vara åtkomlig på nätet. Vi får sitta hemma och läsa från våra skärmar. Vi beställer inte bara filmer och musik, utan också livsmedel, kylskåp och kläder på nätet och kanske kan jobba hemifrån via datorn.

Vi kommer inte utanför dörren förrän det är dags för begravning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden