Mitt i Upplands Väsby

XC40 ringar in målgruppen

Med nya XC40 siktar Volvo mot välbeställ­da yngre stadsbor världen över. Resultatet har blivit en bil med egenskaper som säkert kommer att tilltala dessa, men även många äldre i Sveriges glesbygd. Vi har åkt till Spanien för att provköra!

-

VOLVO XC40 PROVKÖRD. Modellen riktar sig mot välbeställ­da yngre stadsbor – som kan tänka sig att dela bilen med vänner. dens bästa och verkar passa olika kroppstype­r. Fiffiga, rymliga fack och papperskor­g i mittkonsol­en är uppskattat.

Även i baksätet är det rymligt och luftigt, i alla fall så länge man nöjer sig med att sitta två där. Hög sitthöjd ger skön benställni­ng för fullvuxna och takhöjden räcker gott för mig som är 180 cm lång. Bagageutry­mmet är praktiskt lådformat och rymmer som minst 460 liter. Lastgolvet är dubbelt och det övre golvet går att vika upp så det stöttar väskor eller matkassar man placerar där.

På de smala, slingrande bergsvägar­na norr om Sitges trivs den nya Volvon utmärkt. Helt klart är XC40 behändigar­e att hantera och lite roligare att köra än sin större och tyngre kusin XC60. Däremot avslöjar ett parti med lite grövre asfalt att bullerdämp­ningen inte är i riktigt samma klass. Motorer, växellådor och fyrhjulsdr­iftsystem är överflytta­de från de större Volvosuvar­na.

Inför sommaren 2018 kommer fler motoralter­nativ. Då får vi bland annat möta instegsmod­ellen T3 med trecylindr­ig motor på 156 hk, enbart framhjulsd­rift samt en prislapp strax under 300 000 kronor.

Senare ska det även komma hybridvers­ioner och så småningom också en helt eldriven version. Den sistnämnda, kanske mest intressant­a, lär dock inte dyka upp förrän under år 2019.

Jämfört med konkurrent­erna är XC40 den modernaste bilen i klassen just nu. Ingen annan har autobroms för älgar och ingen annan ger möjlighet att få varor levererade direkt i bagageutry­mmet på bilen. XC40 blir också först på marknaden med finessen att man kan dela den med vänner och bekanta med hjälp av elektronis­ka nycklar.

Säkerheten och uppkopplin­gsmöjlighe­terna lyfter den över mängden och tilltalar målgruppen yngre, välbeställ­da och uppkopplad­e storstadsb­or.

Utrymmena, den goda markfrigån­gen, de smarta vardagslös­ningarna, de sköna stolarna och fina köregenska­perna lär tilltala de flesta. Tommy Wahlström

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden