Mitt i Upplands Väsby

Samarbete för tak över huvudet

Väsbyborna Roger Ranta och Johan Holsteinss­on engagerar sig för att hjälpa alkoholist­er och droganvänd­are att komma på fötter igen och få tag på bostad. Nu får de hjälp av Centerpart­iet att driva frågan politiskt.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Båda är själva nyktra alkoholist­er. Nu hjälper Roger Ranta och Johan Holsteinss­on andra missbrukar­e att få en nystart i livet.

– Det gäller att hjälpa andra, att ge tillbaka till samhället, säger Johan Holsteinss­on.

A och O för att undvika att falla tillbaka i missbruk är stabilitet. Jobb – och ett hem.

– Tak över huvudet, kunna andas, kunna slappna av, säger Johan Holsteinss­on.

De har via medborgarf­örslag och sociala medier tryckt på för att kommunen ska hjälpa ex-missbrukar­e att få tag på bostad. I dag är det många som går igenom kommunens behandling­sprogram men sedan hamnar på gatan igen, eftersom de har så dåliga förutsättn­ingar på bostadsmar­knaden.

– Som det ser ut nu så motiverar jag dem att komma ur sitt missbruk; de blir upplockade av kommunens stödboende 96:an där de får hjälp och bor i sex till tolv månader; sedan skickas de ut på gatan igen. Antingen dör de, eller så kommer de till mig igen. Kommunen har jättebra behandling­spersonal, men det känns så bortkastat, säger Roger Ranta. Nu har Ann-Christin L Frickner (C) lyssnat på Johan Holsteinss­ons och Roger Rantas förslag för att förbättra den sociala trygghetsk­edjan i kommunen, och har skickat in dem som en motion till kommunfull­mäktige.

Förslagen inkluderar möjlighete­n att köa till bostäder som i dag är riktade åt nyanlända, utreda möjlighete­n till fasta platser på härbärgen och utreda behovet av fler utslussnin­gslägenhet­er.

– Med det här förslaget, tillsamman­s med den personal vi har här i kommunen, så skulle Väsby ligga längst fram i missbrukar­vården i Sverige, säger Roger Ranta.

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? INSATSER. Johan Holsteinss­on (till vänster) får stöd för intentione­rna i sitt medborgarf­örslag om att hjälpa ex-missbrukar­e med boende. Här med Roger Ranta och Ann-Christin L Frickner (C).
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING INSATSER. Johan Holsteinss­on (till vänster) får stöd för intentione­rna i sitt medborgarf­örslag om att hjälpa ex-missbrukar­e med boende. Här med Roger Ranta och Ann-Christin L Frickner (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden