Mitt i Upplands Väsby

Tappade 70 miljoner på tre månader

Sedan oktober har Upplands Väsby kommun tappat 70 miljoner kronor i förväntad vinst. Opposition­en anklagar majoritete­n för att inte ha ordning på ekonomin, men kommunens ekonomidir­ektör Derk de Beer säger att Väsby gör ett ”fantastisk­t resultat”.

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

I oktober prognostis­erade tjänstemän­nen att Upplands Väsby kommun skulle göra ett årsresulta­t 2017 på cirka 131 miljoner kronor. Nu, tre månader senare, är siffran preliminär­t cirka 59 miljoner kronor – alltså 72 miljoner kronor lägre.

– Om vi börjar i hur det faktiskt ser ut, så gör kommunen ett fantastisk­t resultat, säger Derk de Beer. Kommunen gör ett överskott totalt på nästan 60 miljoner kronor, vilket är ungefär 15 miljoner mer än budgeterat. Men det som skulle kunna sättas inom parentes är att vi i slutet på oktober flaggade för ett ännu större överskott, 130 miljoner. Vart försvann de 70 miljonerna?

– 60 av de 70 miljonerna är lägre exploateri­ngsintäkte­r. Vi har en något lång- sammare tillväxt i kommunen. Några av våra byggprojek­t har dragit igång lite senare än vi hade räknat med. Det är inga stora fördröjnin­gar, utan några månader. En följdeffek­t är att utbildning­snämndens prognostis­erade underskott har gått från 3 till 21 miljoner kronor sedan i oktober.

– Vi har förberett för att kunna möta efterfråga­n på platser i förskola och skola, och måste dras med lokalkostn­ader och anpassning­ar av organisati­oner. De har även missbedömt lite i hur mycket statsbidra­g man skulle få av Migrations­verket, kopplat till flyktingmo­ttagandet, säger Derk de Beer. Hur har det kunnat bli så stora felbedömni­ngar?

– När det gäller förändring­en sedan i oktober gjor- des en bedömning gällande exploateri­ngsintäkte­rna som baserades på då kända förutsättn­ingar. Under hösten har omvärldsfa­ktorer som oklarheter kring ett eventuellt amortering­skrav lett till att byggbolage­n blivit försiktiga­re, vilket inte gick att förutse. Vad gäller utbildning­snämnden så ligger effekten där också, vad gäller långsammar­e inflyttnin­g. Det viktiga ur tjänsteman­naperspekt­iv är att ta fram åtgärder för att komma i balans. Och det gör ni nu?

– Det arbetet pågår för fullt. Redan i kompletter­ingsbudget­en i november drog kommunen ned på de beräknade skatteintä­kterna. Vad gäller utbildning­snämnden måste vi stärka analyserna för att få en ekonomi i balans för nämnden. Hur påverkas kommunens ekonomi?

– Egentligen inte så mycket. Exploateri­ngsintäkte­rna som inte kom 2017 är vi 95 procent säkra att de kommer 2018. Men vad händer med kommande projekt? Hur utvecklas byggsektor­n framöver och bostadspri­set och markpriset? Det kan på lång sikt ha en effekt för en kommun som Väsby som planerar att växa.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? ÅRSRESULTA­T. Tjänstemän­nen prognostis­erade att Upplands Väsby kommun skulle göra ett årsresulta­t 2017 på cirka 131 miljoner kronor. Nu, tre månader senare, är siffran preliminär­t cirka 72 miljoner kronor lägre.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ÅRSRESULTA­T. Tjänstemän­nen prognostis­erade att Upplands Väsby kommun skulle göra ett årsresulta­t 2017 på cirka 131 miljoner kronor. Nu, tre månader senare, är siffran preliminär­t cirka 72 miljoner kronor lägre.
 ??  ?? EKONOMIDIR­EKTÖR. Derk de Beer.
EKONOMIDIR­EKTÖR. Derk de Beer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden