Mitt i Upplands Väsby

Nystart för Julia i Uppsala

-

Julia Ekholm byter damallsven­skan mot elitettan. Efter en motig säsong i Hammarby med lite speltid – startar mittbacken nu om i Uppsala.

– Jag har fått en stor nytändning, säger hon om klubbytet.

Mittbacken Julia Ekholm slog igenom på allvar säsongen 2015. Hon var då ordinarie i moderklubb­en BSK:s backlinje i elitettan och den sommaren var hon även en kugge i det F19-landslag som vann EM-guld i Israel. En stor bedrift och ett minne för livet.

Därefter värvades Julia till AIK och gjorde tio matcher för svartgult i damallsven­skan. 2016 valde hon att plugga och spela fotboll i Florida, under sommarlove­t spelade hon även ett gäng matcher för Hammarby.

Inför förra säsongen valde Julia att skriva på för just Hammarby. Men tiden i damallsven­ska Bajen 2017 blev inte vad Bollstanäs­tjejen hade tänkt sig.

– Det var inte en av mina bästa säsonger. Jag missade en del i början på grund av en knäskada, men var tillbaka till 110 procent till sommaren, berättar Julia som även spelade U20-VM 2016. Men när hon väl var fit igen lyckades 21-åringen aldrig slå sig in i mittlåset i södergänge­t.

– Det var stor konkurrens och mina konkurrent­er på min position gjorde det fantastisk­t bra. Det var ju såklart tråkigt för egen del, jag tycker kanske att jag borde fått lite mera speltid. Men det var otroligt bra träning och det gav ändå mycket att vara där.

Det blev blott två inhopp i det Hammarby som, något överraskan­de, blev sjua förra året.

– För min del var det ett tyngre år än tidigare och jag hade ju kunnat utvecklas mer med speltid. Men man måste ha ”svackor” också, det är en erfarenhet för karriären.

I stället för högsta serien väljer Julia i år att ” börja om” i elitettan. IK Uppsala Fotboll, tidigare Sirius, lyckades locka till sig mittbacken tidigare i januari.

– Jag har tränat några veckor här och det känns som helt rätt beslut att komma hit. Jag vill ha speltid för att kunna utvecklas och då passade Uppsala bra, säger Julia som pendlar från hemmet i Bollstanäs. Uppsala gjorde det okej 2017 och blev åtta i näst högsta serien. I år sneglar uppländsko­rna uppåt i tabellen.

– Ja, de gör en satsning i elitettan och vill vara med i toppen 2018. Jag tycker Uppsala har värvat bra hittills och laget ser väldigt bra ut.

”Jag tror det blir ett riktigt bra år.”

Du byter högsta serien mot elitettan, tycker du att du byter ner dig?

– Egentligen inte, elitettan är en bra serie. Jag tycker snarare att det är en möjlighet att kanske 2019 ta mig uppåt igen. Vad hoppas du på denna säsong?

– Jag hoppas att vi är med och fightas om en allsvensk plats. Det vore superkul att slåss i toppen, det är min och lagets målsättnin­g. Jag tror det blir ett riktigt bra år, jag har fått en stor nytändning.

Julias mångåriga lagkamrat Julia Zigiotti Olme blir kvar i Bajen i år. Förra säsongen blev BSK-produkten lagets bästa målskytt (åtta mål). Anders Ekström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden