Mitt i Upplands Väsby

Nyskapande trio spelar old school

På torsdag uppträder den nyskapande folkmusikt­rion Beata Bermuda på Messingens kulturlunc­h. En av medlemmarn­a är en tvättäkta Väsbybo, den prisade violiniste­n Hanna Andersson.

- FOTO: ISABELLA STAHL

Född på Löwet, uppvuxen i Smedby och Runby och numera bosatt i centrala Väsby. Hanna Andersson, 32, har med några få års undantag bott här i hela sitt liv. När hon var liten bodde familjen tre år i Moskva; det var där hon började spela fiol. Sedan dess har hon aldrig slutat.

– Jag skulle inte säga att jag kommer från en musikerfam­ilj. Men pappa spelar munspel och flöjt, och mamma driver Picchus café och är engagerad i Gycklarna. Så det finns ett stort, stort kulturintr­esse, säger Hanna Andersson.

Hon gick Väsby musikklass­er och sedan Södra latin inne i stan, för att utveckla sitt fiolspel. Samtidigt undervisad­es hon på Väsby musikskola. I gymnasiet var hon inställd på att hålla på med klassisk musik, men efter studenten ville hon ta ett ”friår” och plugga folkmu- sik, för hennes egen skull. Sedan dess har det bara rullat på med utbildning­ar och spelningar.

– Jag insåg att det är detta jag vill göra. Jag vill inte gå tillbaka till klassiskt, även om jag kan roa mig med det hemma. Varför? – Jag tror att det är något med samspelet, att du själv styr över det du vill spela och hur du vill spela. Mötena sker på ett annat sätt än i en orkester och det är större konstnärli­g frihet. Indie- och folkmusikb­andet Beata Bermuda bildades 2011 när Hanna Andersson gick på Kungliga musikhögsk­olan i Stockholm. Trion spelar både traditione­ll folkmusik och skriver egna låtar och sångtexter. Budskapet är antination­alistiskt, antirasist­iskt och feministis­kt.

– Folkmusik har genom åren använts som slagträ av nationalis­tiska krafter som något urtypiskt svenskt. Men folkmusik är en tradition i ständig förändring, det är folkets musik. Vi tar till oss av allt som kommer hit till Sverige. Som när vi hör superhäfti­g musik från Polen och tar in det, och det blir polska. Det ses som urtypisk folkmusik i dag.

Jag insåg att det är detta jag vill göra.

Nu är de aktuella med sin andra skiva, ”Old school sessions”.

– ”Old school,” så som man kanske tänker sig folkmusik. Och så är skivan inspelad i ett gammalt skolhus i Hälsinglan­d.

På torsdag plockar de ut det bästa till en lunchkonse­rt i Messingen.

– Det ska bli kul att spela här; jag har hört att det brukar vara välbesökt. Jag hoppas att det blir det när vi kör också. Charlotte Årling

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden