Mitt i Upplands Väsby

Ny lista: Räkna på prisraset

- FOTO: MIKAEL ANDERSSON

När siffrorna för 2017 slås ihop står det klart att det är en tydlig prisnedgån­g på Stockholms bostadsmar­knad. Det finns stora likheter med Greklandsk­risen 2011.

Prisnedgån­gen på Stockholms bostadsmar­knad smygstarta­de efter sommaren 2017 och har pågått på allvar i fyra månader.

När prisutveck­lingen under 2017 sammanfatt­as framträder en tydlig prisnedgån­g för bostadsrät­ter (-5,7 procent) och till viss del även villor (-0,73 procent) i Stockholm.

Enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik, finns det inget som tyder på att en uppgång är nära föreståend­e. Sjunkande priser lär fortsätta i åtminstone fem, sex månader.

– Det hade varit mycket förvånande med en vänd- ning nu. Vi ser samma tendenser nu som under ”Lehmankras­chen” 2009 eller den så kallade ”Greklandsk­risen” 2011, säger han. 2009 höll Lehmankras­chen i 13–14 månader, Greklandsk­risen 2011 pågick i cirka åtta månader.

Men enligt Per-Arne Sandegren är det felaktigt att tala om kris eller krasch i Stockholm just nu.

– Ja, det tycker jag. Efter flera års uppgång är det högst normalt att marknaden planar ut eller går neråt. Allt annat är orimligt, säger han. Det finns dock något som förvånar i statistike­n. Trots att utbudet är fortsatt stort och priserna går ner har antalet genomförda köp ökat, jämfört med samma period föregående år.

– Det här är intressant. Antalet avslutade affärer har inte minskat, snarare är tendensen den motsatta. Mäklare vittnar om att det inte är samma tryck på marknaden men samtidigt är det samma volymer som säljs som vid samma mätperiod förra året, säger Svensk Mäklarstat­istiks analyschef Per-Arne Sandegren.

Det är högst normalt att marknaden planar ut. Allt annat är orimligt.

Michael Toll

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden