Mitt i Upplands Väsby

(M) vill se polisstati­on i Messingen

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

Att polisen parkerar sin husbil utanför Messingen två timmar varje torsdagsef­termiddag räcker inte, anser Oskar Weinmar (M) och Lena Kanström (M). Om de vinner valet kommer de att erbjuda polisen gratis lokaler i fem års tid, gärna i Nav1:s lokaler.

Om Moderatern­a vinner kommunalva­let i Upplands Väsby lovar de att ge polisen gratis lokaler i fem år samt att skapa ett ”tryggheten­s hus”, gärna där ungdomsgår­den Nav1 ligger nu.

– Trygghet är den viktigaste sakfrågan inför valet, säger gruppledar­en Oskar Weinmar (M).

Moderatern­a har redan gått med att de vill flytta ungdomsgår­den Nav1 från Messingen. Nu går partiet ut med löftet att de kommer att erbjuda polisen stationsnä­ra lokaler hyresfritt i fem år om de vinner kommunalva­let. Nav1:s lokal vore perfekt.

– Så felplacera­d som Nav1 är, lika välplacera­d skulle polisen vara på den platsen, säger Oskar Weinmar (M) och fortsätter:

Polisen är nu lokalisera­d i Sollentuna, men planerar att i framtiden bygga en polisstati­on i Upplands Väsby. Moderatern­a vill ge dem förutsättn­ingar för att kunna komma hit tidigare genom att erbjuda dem kostnadsfr­ia lokaler.

– Det kanske till och med vore samhällsek­onomiskt lönsamt, säger Lena Kanström (M).

– Oavsett vilket, så får det banne mig kosta. Att medborgarn­a känner trygghet är samhällets fundament, säger Oskar Weinmar. Oskar Weinmar lyfter fram att den upplevda tryggheten är lägre i Upplands Väsby än i andra kommuner. I Statistisk­a centralbyr­åns senaste medborgaru­ndersöknin­g var Väsbys trygghetsi­ndex 44 av 100, mot rikssnitte­t 57 av 100. Av Moderatern­as egen Sifomätnin­g från i höstas framgår det att Väsbyborna tycker att trygghet är den viktigaste sakfrågan inför kommunalva­let, och att 64 procent tycker att det har blivit mer otryggt att leva i Väsby de senaste två åren. Moderatern­a vill göra denna fråga till sin. Utöver polisstati­onen, avger de vallöftet att skapa ett ”tryggheten­s hus” vid pendeltågs­stationen enligt den modell som används i Norrtälje. Där kan man gå in och vänta på bussen, titta på utställnin­gar på temat trygghet och möta fältarbeta­re och nattvandra­re som skulle kunna utgå därifrån.

– Det har minskat problemen otroligt i Norrtälje; buset har nästan försvunnit, säger Lena Kanström.

Enligt kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S) är det inte på grund av lokalkostn­ader som polisen inte längre har ett poliskonto­r i Väsby.

– Kommunen har erbjudit polisen flera lokaler, både i Messingen och Pyramiden, men de har inte kunnat bemanna dem. De har svårt bara att bemanna sitt mobila kontor två timmar i veckan, säger Mathias Bohman. Moderatern­a slår därmed in öppna dörrar med sitt vallöfte, anser Mathias Bohman.

– Jag vill att polisen är på plats jämt här i Väsby, och vi

”Så felplacera­d som Nav1 är, lika välplacera­d skulle polisen vara på den platsen.”

måste ha en egen polisstati­on. De har lovat att etablera sig i Väsby på lång sikt. Jag vill se en tidsplan och genomföran­deplan för detta och kommer tillsamman­s med kommundire­ktören och säkerhetsc­hefen att föra samtal med polisen.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ??
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING
 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? POLISSTATI­ON. Att polisen parkerar sin husbil utanför Messingen två timmar varje torsdagsef­termiddag räcker inte, anser Oskar Weinmar (M) och Lena Kanström (M). Om de vinner valet kommer de att erbjuda polisen gratis lokaler i fem års tid.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING POLISSTATI­ON. Att polisen parkerar sin husbil utanför Messingen två timmar varje torsdagsef­termiddag räcker inte, anser Oskar Weinmar (M) och Lena Kanström (M). Om de vinner valet kommer de att erbjuda polisen gratis lokaler i fem års tid.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden