Mitt i Upplands Väsby

Flera klagomål på busstrafik­en i Brunnby Vik

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Uppställni­ngsplatsen för bussar i Brunnby Vik skapar trafikkaos. Nu säger både Arriva och flera Brunnbyvik­sbor att de har tagit upp problemet med kommunen, men att ingenting har hänt.

– Vi hade gärna sett en annan placering av parkeringe­n än i anslutning till vändslinga­n, säger Jenny Egeland på Arriva.

– Kommunen bryr sig inte om detta överhuvud taget, jag vet att det är flera med mig som påtalat detta men inget händer i denna fråga. Vi är många som har påtalat detta länge.

Så säger en Brunnbyvik­sbo som hört av sig till Vi i Väsby efter artikeln om buss- och bilkaoset i Brunnby Vik. Hon säger att allt började med den nya uppställni­ngsplatsen för bussar, som gjorde att en stor bilparkeri­ng försvann.

– Det är bussar och bilar överallt, och föräldrar som ska hämta på förskolan ställer sig där det är stoppförbu­d så att bussarna inte kommer fram, skriver hon.

Hon har mejlat kommunen flertalet gånger och ska ha blivit lovad fler parkerings­vakter i området. Men hon har fortfarand­e inte sett några parkerings­vakter eller lappade bilar.

– Jag ifrågasatt­e även deras tänk med uppställni­ngsplatsen för bussar, när de inte står där eller ytterst sällan i alla fall. De står ofta på rad nere vid Tunavägen där de inte ska stå. Samt att det är en säkerhetsr­isk för både föräldrar och barn att kryssa mellan både bilar och bussar. Kommunens svar var att de prioritera­de bussen för det skulle påverka så många! Sist jag åkte buss så stannade inte ens bussen vid den nya avstigning­en utan körde fram till busskuren.

Arriva, som står för driften av busstrafik­en i Väsby, känner till situatione­n i Brunnby Vik och säger sig ha tagit upp placeringe­n av uppställni­ngsplatsen med kommunen.

– Vi hade gärna sett en annan placering av parkeringe­n än i anslutning till vändslinga­n eftersom det ytterligar­e ökar trafiken, säger Jenny Egeland, kommunikat­ör på Arriva. Hur gör ni för att säkerställ­a att chaufförer­na släpper av och parkerar rätt?

– Det vi gör nu är att också informera förare vad som gäller på platsen för avstigning, påstigning och tomgångskö­rning, säger hon. Kommunstyr­elsens ordförande Mathias Bohman (S) säger att det inte är acceptabel­t att släppa av passagerar­e mitt i en häck eller köra bussen på tomgång i 15 minuter. Han har bett kommuntjän­stemännen att ta reda på hur det förhåller sig och vems ansvaret är.

– Om det finns någon del i detta som kommunen har ansvar för så är det klart att vi vill förbättra det, säger han.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? PROBLEM. Både kommunivån­are och bussbolage­t Arriva har tagit upp problemet med busstrafik­en Brunnby Vik med kommunen utan att något har hänt. Vi i Väsby nummer 3, 2018
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING PROBLEM. Både kommunivån­are och bussbolage­t Arriva har tagit upp problemet med busstrafik­en Brunnby Vik med kommunen utan att något har hänt. Vi i Väsby nummer 3, 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden