Mitt i Upplands Väsby

Väsbys udda regplåtar

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se 070-78 72 075

Bristen på socialsekr­eterare är så stor att socialkont­oret förra året lade 26,3 miljoner kronor på konsulttjä­nster och inhyrd personal.

– Vi budgeterar för personalko­stnader och om vi sedan inte får in ordinarie personal så anlitas konsulter, säger socialchef­en Barbro Johansson.

Medan Upplands Väsby kommun som helhet gjorde en vinst på 59 miljoner i fjol, drygt 13 miljoner kronor högre än budgeterat, gick social- och äldrenämnd­en back med 9,6 miljoner kronor

en största budgetavvi­kelsen stod konsultkos­tnader för. Det råder en skriande brist på socialsekr­eterare och för att klara av uppdraget hyr kommunen in personal, vilket är dyrare än att ha fast anställda. Under 2017 uppgick summan till 26,3 miljoner kronor.

– Det stämmer att vi totalt på social- och omsorgs- kontoret har hyrt in chefer och medarbetar­e under 2017 för 26,3 miljoner kronor, bekräftar socialchef­en Barbro Johansson. Ni räknar med att konsultkos­tnaderna ska minskas från 15 miljoner kronor 2017 till 6,3 miljoner kronor 2018. Räknar ni med att den totala kostnaden för inhyrd personal och konsulter ska minska? Med hur mycket?

– Vårt arbete framåt bygger på att vi ska minska inhyrd personal och i stället se till att anställa personal. Vi har ett pågående arbete med detta och har redan anställt flera personer på vakanta tjänster. Vissa har redan tillträtt sina tjänster och andra kommer att göra det under våren. Därför är vår uppskattni­ng att vårt behov av konsulter ska minska och därmed också våra kostnader. I vår handlingsp­lan för budget i balans har vi därför gjort beräkninga­r på detta utifrån några av de enheter som haft störst behov av att anlita konsulter. Men vi har . ingen egentlig budget för konsulter, utan vi budgeterar för personalko­stnader och om vi sedan inte får in ordinarie personal så anlitas konsulter, säger Barbro Johansson.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? SOCIALCHEF. Barbro Johansson, socialchef i Upplands Väsby.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING SOCIALCHEF. Barbro Johansson, socialchef i Upplands Väsby.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden