Mitt i Upplands Väsby

Även hundar ska kunna simma

- Charlotte Årling charlotte.årling@direktpres­s.se Reporter

Staten delar ut 300 miljoner kronor i år för att kommunerna ska kunna erbjuda gratis simundervi­sning åt sexåringar. Varför? Jo, för att det i Sverige anses viktigt att kunna simma och livrädda.

Väsby får 1,4 miljoner kronor och Sollentuna 2,6 miljoner. Det är schyst, tycker jag. Alla föräldrar kommer väl inte på tanken att sätta sina barn i simskola. Men de flesta människor befinner sig vid något tillfälle i sitt liv vid en strand, och då är det kul att kunna göra mer än bara doppa tån i vattnet och låtsas vara en landkrabba.

Jag är tacksam för att jag sattes i simskola som liten, även om jag till en början gjorde som Sune. Ni vet, gick med fötterna på botten samtidigt som jag gjorde korrekta bröstsimsa­rmtag och låtsades som att jag flöt. Som tur var gick ingen på det, så till skillnad från Sune tvingades jag inte ut i den djupa delen av bassängen.

Men det hör inte hit. Det jag egentligen ville resonera om är begreppet ”simskola”. Det är väl ändå mest kopplat till människor. Ändå är det mest bilder på simmande djur jag stöter på när jag använder detta sökord i vår bildbank. Vuxna svanar med sina svanungar, stora fiskstim – och hundar iförda flytvästar, glatt hundsimman­des i en sjö.

Eftersom dessa grupper tycks vara starkt represente­rade i simskolevä­rlden, kan kanske en del av statsbidra­get gå även till dem?

Jag är tacksam för att jag sattes i simskola som liten, även om jag till en början gjorde som Sune.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden