Mitt i Upplands Väsby

30 år sedan Väsby IK:s elitserieä­ventyr

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Det är 30 år sedan Väsby Hockeys SHL-visit klingade ut.

Sagan blev kort men för Per Bergman, en av hjältarna 1986/87, är det ett fint minne.

Väsby tog tre poäng på 22 omgångar hösten 1987. Efter årsskiftet gick det bättre. En femteplats i allsvenska­n gav möjlighet att via kvalserien försvara SHL-kontraktet. Den uppgiften gick truppen inte i land med.

– Jag har inga problem med att vi bara tog tre poäng. Det var egentligen ofattbart att vi spelade i elitserien. Fantastisk­t roligt. Ett härligt minne. Vi körde på, även om vi förlorade mycket blev vi nästa aldrig överkörda, säger Per Bergman.

Han minns omständigh­eter som att klubben inte kunde värva etablerade spelare och att truppen på försäsonge­n åkte runt för att hitta träningsis när Vilunda ishall byggdes om.

– Annars var det fantastisk­t, som sagt. Vi hade trä- ningstider mitt på eftermidda­garna, det är väl enda gången man känt sig som hockeyprof­fs, säger ”Perre” och garvar.

– Jag minns allt snack, alla i Väsby ville prata hockey. Intresset var enormt. Många av oss spelare var från Väsby, vilket gjorde det ännu intressant­are. Per har sonen Julius Bergman, 22, i AHL-laget San Jose Barracuda. Sedan 2014 är Julius draftad av San Jose Sharks.

– Tyvärr åker man ju inte dit över en dag, men jag har varit över några gånger. Väsbyhjärt­a har han kvar. Runt tio matcher per säsong ser han och är sponsor.

– Klart jag vill att det ska gå bra. Jag vet vilket häftigt drag det var i slutet av 1980-talet, säger Per Bergman som gjorde 212 poäng under 14 säsonger i Väsbytröja­n.

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? GODA MINNEN. Per Bergman, 53, har bara goda minnen från SHL-säsongen.
FOTO: JONNY ANDERSSON GODA MINNEN. Per Bergman, 53, har bara goda minnen från SHL-säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden