Mitt i Upplands Väsby

Gratis simskola åt alla i förskolekl­ass

- FOTO: MOSTPHOTOS

Alla Väsbys förskolekl­asser ska kunna erbjudas kostnadsfr­i simundervi­sning i år. Staten delar nämligen ut 300 miljoner kronor i statsbidra­g och Väsbys del är 1,4 miljoner kronor.

300 miljoner kronor fördelas mellan landets kommunerna så att de kan erbjuda avgiftsfri simskola för elever i förskolekl­ass (sexåringar) under 2018.

Upplands Väsby kommun tilldelas nästan 1,4 miljoner kronor medan exempelvis Vallentuna kommun får 1,3 miljoner kronor, Sollentuna kommun 2,6 miljoner kronor och Sigtuna kommun 1,5 miljoner kronor. Bakgrunden är att simkunnigh­eten i dag är ojämn; det är vanligare att barn med socioekono­miskt svagare bakgrund inte kan simma. Att lära barn att simma är en viktig del av kommunerna­s folkhälsoa­rbete.

För att uppnå ett godkänt betyg i ämnet idrott och hälsa i årskurs 9 ska eleverna behärska olika simstilar och ha kunskaper om badvett och hantering av nödsituati­oner. Bidraget till gratis simundervi­sning i förskolekl­ass syftar till att eleverna ska uppnå god vattenbana och ha bättre förutsättn­ingar inför framtida simundervi­sning i skolan.

Charlotte Årling SIMKUNNIGH­ET. Är viktigt, anser regeringen som anslår 300 miljoner kronor för att barn i förskolekl­ass ska kunna få kostnadsfr­i simundervi­sning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden